Oppositio hiillosti eduskunnan kyselytunnilla torstaina hallitusta katujengikehityksestä ja nuorisoväkivallan lisääntymisestä, joista perussuomalaiset jättää hallitukselle myös välikysymyksen.

Perussuomalaiset korosti kyselytunnilla maahanmuuton roolia niin sanottujen katujengien taustatekijänä. Ensimmäisen kysymyksen esittäjä, kansanedustaja Veijo Niemi huomautti, että poliisin mukaan Suomen noin kymmeneen katujengiin kuuluvista nuorista miehistä peräti 95 prosenttia on nimen ja etnisyyden perusteella ulkomaalaistaustaisia.

”Vantaalla väkivaltaisten katuryöstöjen aalto, Tampereella puukotukset kasvussa, nuorten väkivalta räjähtänyt pääkaupunkiseudulla, ryöstöjen määrä kasvoi rajusti. Siinä teille otsikoita tältä vuodelta. Ja mitä te olette asialle tehneet?” Niemi kysyi hallitukselta.

Mitä aiotte tehdä, että pääkaupunkiseudun nuoret uskaltavat käyttää lähijunia ja kävellä kaduilla, jatkoi puheenjohtaja Riikka Purra omassa puheenvuorossaan.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) pitää huolestuttavana sitä, että ”nimenomaan alaikäisten väkivalta kasvaa”. Mikkosen mukaan hallitus kuitenkin on puuttunut ”sekä alaikäisten väkivaltaan että muihin ilmiöihin, kuten katujengeihin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen”.

Hallitus on lisännyt poliisien määrää sekä lisännyt resursseja oikeuslaitokselle, jotta rikosten käsittely nopeutuisi, Mikkonen lisäksi. Lisäksi resursseja on kasvatettu ennaltaehkäisevän työn eli nuoriso- ja sosiaalityön puolella.

”Hallitus on toiminut tässä hyvin määrätietoisesti”, ministeri sanoi.

”Tätä me tarvitsemme vielä lisää”, hän sanoi toimiin viitaten.

Perussuomalaisilta tyrmäys

Perussuomalaisille Mikkosen toimet ja vakuuttelut eivät kelvanneet. Puheenjohtaja Purra piti kuulemaansa ”surullisena” ja vastasi ministerille, että ”kyse ei ole lisäämistänne poliisin resursseista, kyse on teidän ja eduskunnan ajamasta maahanmuuttopolitiikasta”.

Tiedotteessaan perussuomalaiset toteaa, että ”sisäministeri Krista Mikkonen myönsi itse ongelman, muttei sanallakaan maininnut ongelman juurisyytä”, maahanmuuttoa.

Toisaalta perussuomalaiset vaati tiukempia toimia, kuten rikoksiin syyllistyvien ulkomaalaisten karkotuksia sekä rangaistusten niin sanottujen paljousalennusten poistamista.

Toisen oppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo yhtyi perussuomalaisten näkemykseen, että hallitus ei ole ottanut jengiongelmaa riittävän vakavasti. Pelkkä poliisien lisääminen ei riitä, vaan tarvitaan laaja valikoima kovia ja pehmeitä toimia, Orpo sanoi.

”Koska me haluamme varmistaa, että jotain tapahtuu, me tulemme lähtemään mukaan perussuomalaisten välikysymykseen”, Orpo ilmoitti kyselytunnilla.

Pääministeri Sanna Marin (sd) listasi tarvittavina toimina muun muassa rangaistusasteikon mahdolliset tiukennut sekä sosiaali- ja nuorisotyön lisäämisen.

”Se on juuri niin, ettei tämä asia ratkea vain poliisien määrällä”, Marin sanoi.

LUE LISÄÄ AIHEESTA: