Jääkiekko on moralisoinnin kohteena kaudesta toiseen. Lajin ”väkivaltaisuus” kerää lööppejä ja rajut otteet toisinaan kuohuttavat, vaikka taklaus olisikin puhdas.

Jääkiekon Liigan kausi ei vielä ole alkanut, mutta kohu saatiin aikaiseksi jo CHL:ssä. Suomen jääkiekkomaajoukkueen joukkueenjohtaja Mika Kortelainen otti rajusti kantaa CHL:n tv-lähetyksessä slovakialaisjoukkue Banska Bystrican amerikkalaispelaajan Benjamin Marshallin sikailuun.

Marshallin taklauksen kohteena oli JYPin Markus Jokinen. Amerikkalaisen temppu oli törkeä.

- Tuosta pitäisi painaa niin huolella turpaan tuota jätkää, että hän saisi itsekin aivotärähdyksen, Kortelainen sanoi C Moren lähetyksessä.

Paheksunnan kohteeksi joutui kuitenkin Kortelainen itse. Moista kommenttia ei ole pidetty sopivana.

Jääkiekkoliitto sanoutui Kortelaisen lausunnosta irti Twitterissä.

- Varomaton lausunto törkeästä, lajiin kuulumattomasta taklauksesta ei edusta Jääkiekkoliiton arvomaailmaa, vaikka se helposti yhdistetään Leijoniin ja Jääkiekkoliittoon. Kunnioitus on yksi arvoistamme ja haluamme kaikin tavoin edistää sitä kaukalossa ja sen ulkopuolella, Jääkiekkoliitto ilmoitti Twitter-tilillään.

Rumat teot menevät toisinaan tunteisiin, mutta entiselle huippupelaajalle Kortelaiselle heruu myös ymmärrystä. Olisihan Jokiselle voinut käydä pahasti. Tietysti sanakäänteensä Kortelainen olisi voinut valita paremmin.

Mistään kukkahattuilustakaan kritiikissä ei ollut kyse. Vastustajan kunnioitusta pitäisi aina olla, eikä sellaista Marshallilla ollut.

Itse ottelutapahtumien uutisointi jäi CHL:ssä vähemmälle. CHL:n mestaruutta puolustava JYP voitti slovakialaisryhmän 6-0 ja vahvisti asemiaan taistelussa jatkopaikasta.

HC Pilsen on jo varmistanut jatkopaikkansa. Toisesta H-lohkon jatkopaikasta kamppailevat JYPin lisäksi Lugano ja Banska Bystrica.

Suomalaisjoukkueista lohkojaan johtavat Liigan viime kauden finalistit Tappara ja Kärpät. Tappara voitti sunnuntaina Ocelari Trinecin jatkoajalla 3-2 ja Kärpät hävisi Nürnberg Ice Tigersille 3-4.

TPS on lähellä putoamista jatkosta hävittyään lauantaina Malmö Redhawksille 1-2. Jos Malmö saavuttaa kahdessa viimeisessä pelissä yhdenkin pisteen, putoaa TPS jatkopeleistä.

Myös HIFK:n osalta tilanne on haastava. Joukkueella ei ole lokakuussa varaa tappioihin Skellefteålle, kun Kai Suikkasen valmentamalle HC Bolzanolle tuli kaksi tappiota.

CHL:n alkusarjan viimeiset ottelut pelataan lokakuussa.