Vanhempainliitto kertoo olevansa pettynyt julkisuudessa esillä olleisiin ”yksipuolisiin kauhukertomuksiin” kouluista ja päiväkodeista.

- Jokaisesta pienen lapsen vanhemmasta tehdään häirikkö, joka vaikeuttaa ammattikasvattajien työtä. Tämä on kestämätöntä, eikä edistä lapsen parasta ja kasvatuskumppanuuden syntyä. Tarvitsemme syvällisempää vuorovaikutusta kodin ja koulun välille, kommentoi Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila.

Kurttila sanoo Uudelle Suomelle, että erityisesti iltapäivälehdissä hiljattain esillä olleet ääritapaukset yleistävät liikaa koulujen ja päiväkodin arkea. Kurttilan mukaan seuraus on se, että sekä vanhemmat että nuoret opettajat alkavat pelätä vuorovaikutustilanteita.

- Siitä syntyy noidankehä, joka ruokkii itse itseään.

Aamulehti kertoi hiljattain, että opetusalan järjestön OAJ:n mielestä kouluissa on jo yhtä vaarallista kuin sosiaali- ja terveysalalla, sillä opettajien ja vanhempien ristiriitatilanteet ovat lisääntyneet. Kurttilan mielestä juuri tällainen yleistys synnyttää pelkoa niin vanhemmissa kuin opettajissakin.

Kurttila myös viittaa muun muassa koulujen sisäilmaongelmiin ja koulumatkoilla tapahtuvaan koulukiusaamiseen.

- Oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön pitäisi olla jokaisella. Kuitenkaan tätä oikeutta ei lapsella ole, kun hän odottaa koulukuljetuksen takia koulupäivän alkamista tai koulupäivän päätyttyä kuljetuksen alkamista. Kun tästä vanhempi huolensa ilmaisee, onko hän häirikkö? Toisaalta koulumatkoilla tapahtuvaan kiusaamiseen koulu ei tänä päivänä puutu. Vanhemmilla on ymmärrettävää huolta koulumatkalla tapahtuvasta väkivallasta, kiusaamisesta ja häirinnästä. Kun tästä vanhempi huolensa ilmaisee, onko hän häirikkö? Entäpä silloin, kun koulun sisäilma vaarantaa lapsen terveyden ja hyvinvoinnin? Taasko on vika vanhemmissa, joiden tulisi vaieta ja tyytyä valheeseen lapsen perusoikeuksista?,Kurttila kyselee.

Kurttila myöntää, että julkisuudessa esillä olleet ääritapaukset ovat todellisia. Hänen mielestään ne ovat kuitenkin vain pieni osa kokonaisukuvaa.

Vanhempainliitto vaatiikin, että vanhempiin kohdistuva vihapuhe tulee lopettaa.

- Vanhempien haukkuminen ja niputtaminen häiriköiksi on loputtava. Usein asioiden taustalla on todellista huolta lapsen kasvusta ja oppimisesta. Vanhempien huoli on kuultava ja otettava tosissaan. Se on ammattilaisten tehtävä. Ammattilaisia on näissä tilanteissa tuettava, toivoo Kurttila.