Kaupan vapaammat aukiolosäännökset nousevat hallituksen käsittelyyn syksyllä, kertoo Yle uutiset. Jos aukioloja väljennetään, muutos tullee voimaan vuoden kuluttua.

Asian käsittelyä ovat jo toivoneet kokoomuksen ministerit Jyrki Katainen ja Sari Sarkomaa sekä keskustan Mari Kiviniemi. Myös suuri osa kansanedustajista kannattaa vapaampaa aukioloa.

Päivittäistavarakauppayhdistys haluaa pitää supermarketitkin aina auki ja perustelee tämän vapauden säteilevän kasvua myös muuhun elinkeinoelämään.

Palvelualojen ammattiliitto on valmis neuvotteluihin, mutta vaatii asian selvittämistä. PAMin mukaan vaikutukset niin työntekijöihin kuin kuluttajiinkin tulee selvittää unohtamatta ympäristökysymyksiä.

Lisäksi yli puolet kansanedustajista haluaa lisätä kilpailua kaupan alalla, selviää Alma Median lehtien kyselystä. S-ryhmän ja Keskon ajatellaan pitävän kaupan alalla lähes monopoliasemaa, johon olisi kansanedustajien mielestä puututtava.

Kyselyyn vastanneista edustajista vapaampaa kauppojen aukioloa kannatti 46 prosenttia ja 52 prosenttia vastusti. Moni kansanedustaja epäilee, että täysin vapaat aukioloajat olisivat liian raskaat työntekijöille.

Jyrki Katainen väläytti vapaampaa aukioloa jo budjettiehdotusta esitellessään. Kataisen mielestä aukiolon vapauttaminen olisi yksi keino lisätä kilpailua. Mari Kiviniemi ilmoitti viime viikolla olevansa sitä mieltä, että aukiolojen vapauttaminen lisäisi kilpailua ja hillitsisi hintojen nousua.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine ehdotti jo heinäkuun puolivälissä, että kauppojen aukioloa vapautettaisiin. Ehdotuksen taustalla oli ABC-liikennemyymälöiden aiheuttama ärsytys. ABC-myymälät vievät asiakkaita pienyrittäjiltä, sillä niitä eivät aukiolosäännökset koske.