Kaupan liitto kritisoi Antti Rinteen (sd) hallituksen kaavailemaa muovipakkausveroa. Hallitusohjelmassa muovipakkausvero mainitaan yhtenä veropoliittisena keinona edistää kiertotaloutta.

”Hallitus selvittää kevään 2020 kehysriiheen mennessä kattavasti edellytykset edistää veropoliittisin keinoin kiertotaloutta esimerkiksi laajapohjaisella uusiutumattomista luonnonvaroista tehtyjen pakkausten pakkausverolla, jätteenpolton energia- ja hiilidioksidipäästöön perustuvalla verolla sekä kaatopaikalle päätyvän jätteen jäteveroa korottamalla. Tavoitteena on toteuttaa veromuutokset vuoden 2021 alusta”, hallitusohjelmassa sanotaan.

LUE MYÖS: Ministeriltä tiukka linja Pirkka- ja Rainbow-tuotteisiin: ”Kauppa otti niskalenkin – halvan ruoan maksaa aina joku”

”Kansallinen muovipakkausvero kohdistuisi ainoastaan Suomessa toimiviin yrityksiin, jotka työllistävät ja maksavat veronsa Suomeen. Vero koskisi laajaa yritysjoukkoa”, Kaupan liitto toteaa.

Kaupan liiton johtava asiantuntija Marja Ola sanoo, että tällainen uusi vero asettaisi suomalaiset yritykset epäreiluun asemaan suhteessa esimerkiksi ulkomaisiin verkkokauppiaisiin.

”Suomi ei saa kansallisilla toimilla asettaa kotimaisia yrityksiä epäreiluun kilpailuasetelmaan kansainväliseen etäkauppaan verrattuna”, Ola sanoo.

Hän huomauttaa, että Suomessa on jo tuottajavastuujärjestelmä, joka koskee tuotteiden pakkaajia ja pakattujen tuotteiden maahantuojia, joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa.

”Yritysten maksamilla kierrätysmaksuilla rahoitetaan pakkausten keräys, kierrätys ja kuluttajatiedotus”, Ola sanoo.

LUE MYÖS: Uusi ilmiö: Pantilliset kauppakassit yleistyvät – Varusteleka ja Akateeminen mukana, Alkoonkin tulossa

Muovipakkausten kierrätysmaksu on porrastettu sen mukaan, miten helppo muovipakkaus on kierrättää. Maksu on sitä korkeampi, mitä vaikeampi pakkaus on kierrättää.

”Tällä hetkellä pakkausten tuottajavastuu ei koske kansainvälistä verkkokauppaa, ja Suomessa toimivat yritykset maksavat myös ulkomaisista verkkokaupoista ostettujen tuotepakkausten keräyksen ja kierrätyksen. Tämä vapaamatkustus tulisi korjata pikimmiten”, Ola sen sijaan vaatii.

LUE MYÖS: Posti varoittaa Kiina-nyssäköiden katastrofista – Syynä Rinteen hallituksen verolinjaus