”WTO:n tilanne on kriittinen ja sääntöihin perustuva järjestelmä on suuressa vaarassa”, kauppaministeri Ville Skinnari varoitti torstaina Brysselissä tiedotustilaisuudessa.

Skinnari edusti Suomea EU-maiden kauppaministereiden tapaamisessa, jossa agendalla oli muun muassa Kansainvälisen kauppajärjestö WTO:n tilanne.

WTO:n valituselin uhkaa halvaantua jo parin viikon päästä, jos siihen ei nimitetä tuomareita. Yhdysvallat on estänyt tuomarinimityksiä, muun muassa siksi, että haluaa pakottaa järjestön uudistuksiin.

WTO:n uudistamista käsiteltiin myös kauppaministereiden torstain kokouksessa.

Kokoukseen osallistunut kauppakomissaari Cecilia Malmström muistutti, että ”WTO:n kriisi on suurempi kuin vain valitustuomioelin”.

”WTO tarvitsee vakavan uudistuksen. Se ei mielestäni ole romahtamisen partaalla, mutta jos sitä ei uudisteta, se heikkenee ja sen merkitys vähenee.”

LUE MYÖS:

Positiivisina uutisina kauppapolitiikan rintamalta Malmström esitti sen, että Yhdysvallat ei ole esittänyt lisää tariffeja, kuten pelättiin. USA:ssa oli selvittelyssä tullimaksuja autoilla ja autojenosille, mutta niitä ei ole toistaiseksi kuulunut. Malmström ei kuitenkaan lue täysin pois mahdollisuutta maksuista.

”Emme ole vastaanottaneet virallista viestiä, että tariffeja ei ole tulossa.”

Kokouksessa ministerit keskustelivat myös EU-USA-kauppasuhteista sekä kauppasuhteista Kiinaan.

Malmström korosti sitä, että Kiinan osalta tärkeää olisi nähdä Kiinan edistymistä niissä asioissa, mitä se on jo luvannut.

Kauppaministeri Skinnari sanoi, että EU:n kauppaministereille oli yksi Kiina-asia ylitse muiden.

”Miten taata tasapuoliset toimintaedellytykset pitkällä aikavälillä.”