Kotimaanpolitiikkaan palannut, riitaisan Kansalaispuolueen edustajaksi ilmoittautunut Paavo Väyrynen tekee politiikan ohella bisnestä muun muassa sote-palveluissa ja vapaa-ajan saralla. Veroasiatkin ovat konkaripoliitikolla hallussa, kertoo Kauppalehti.

Yritys nimeltä Pohjanranta Oy pyörittää kylpylähotellia, jonka ohessa ovat myös viinitila, kesäteatteri ja tanssikeskus. Kesäteatterin ohjelmistossa on ollut Väyrysen käsikirjoittamia ja ohjaamia näytelmiä, joissa hän on itse näytellyt pääosan.

Tuoreimman tilinpäätöksen perusteella Pohjanranta Oy:llä oli viime tilikaudella takkuista. Yrityksen liikevaihto laski vuodentakaisesta 15 prosenttia ja oli 761 000 euroa. Liiketulos oli 454 000 euroa miinuksella.

Tappiot yritys paikkasi konserniavustuksella, mikä mahdollisti myös osingon maksamisen. Konserniavustusta lähti tytäryrityksestä yhteensä reilut 1,2 miljoonaa euroa. Konserniavustuksen ja verojen jälkeinen tulos oli liki 706 000 euroa plussan puolella.

Viime vuoden tuloksesta osinkoehdotus on 145 700 euroa. Edellisen vuoden tuloksesta yritys maksoi osinkoa 97 000 euroa. Vuosien varrella osinkoja on ropissut muutenkin reippaasti omistajien pankkitileille, sillä viiden edellisen vuoden osinkojen yhteissumma on 425 100 euroa.

Väyrynen on tarkka myös veroasioissa. Yrityksestä nostettiin osinkoa matalan verotuksen mahdollistama maksimimäärä eli kahdeksan prosenttia nettovarallisuudesta. Näin osingoista joutuu maksamaan vain 7,5 prosenttia veroja.

Sote-palveluyrityksistä Pohjankodit Oy:ksi huhtikuussa nimensä muuttanut Saava Oy pyörittää Keminmaan nuorisokotia ja Kuntoutuskoti Sateenkaarta. Sen liikevaihto viime tilikaudella oli kaksi miljoonaa euroa ja liiketulosta syntyi 598 000 euroa. Liiketulosmarginaali oli siis erinomainen, liki 30 prosenttia. Yrityksestä siirrettiin konserniavustuksena Pohjanranta Oy:lle 591 000 euroa.

Pohjankodit Oy:n tytäryhtiö Temakodit Oy hoitaa Lastenkoti Veeraa sekä Perhekoti Veeralaa. Yrityksen liikevaihto viime tilikaudella oli reilut 2,5 miljoonaa euroa ja tulos oli 413 600 euroa, joka siirrettiin konserniavustuksena Pohjanranta Oy:lle, kuten myös Temakotien kiinteistöjen hallintaa ja vuokrausta harjoittavan tytäryhtiön Suoharjun 202 100 euron tulos. Suoharju teki 319 000 euron liikevaihdon.