New York

Markkinat ovat saaneet sekalaisia viestejä Yhdysvaltain ja Kiinan tämän viikon kauppaneuvotteluista, kun joidenkin tietojen mukaan osapuolet ovat lähellä sopimusta, mutta toisten lähteiden perusteella sopimuksen syntyminen on vielä kaukana.

Ensimmäinen neuvottelupäivä on kuitenkin herättänyt politiikan ja markkinoiden piireissä optimismia siitä, että maat voisivat kaikesta huolimatta löytää kauppasodassaan yhteisen sävelen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina tapaavansa Kiinan talousjohtajaksikin kutsutun, varapääministerin Liu Hen.

”He haluavat tehdä sopimuksen, mutta haluanko minä?”, presidentti tviittasi torstaina.

Reutersin mukaan neuvottelut Valkoisen talon läheisyydessä kestivät noin seitsemän tuntia. Presidentti Trump kehui neuvotteluja ja vahvisti aikovansa itse tavata Liun perjantaina, jolloin neuvottelujen on määrä jatkua.

South China Morning Post ehti uutisoida torstaina, että Kiinan delegaatio olisi lentämässä pois Yhdysvalloista torstain ja perjantaina välisenä yönä, vaikka alkuperäisen suunnitelman mukaan muun muassa Liu He matkustaa Pekingiin vasta perjantaina. Valkoinen talo kiisti lehden väitteet.

Edellisen kerran kiinalaiset neuvottelijat lähtivät yllättäen pois kolme viikkoa sitten, kun delegaatio ei tavannutkaan suunnitellusti yhdysvaltalaisia maanviljelijöitä.

”Tullikorotuksia lykätään”

Neuvottelujen uskotaan koskevan esimerkiksi Kiinan valuuttakurssipolitiikkaa ja tekijänoikeuksien kunnioittamista, joiden saroilta voi olla luvassa myös jonkinlainen alustava sopimusluonnos. Neuvotteluissa pyritään Yhdysvaltojen mukaan auraamaan tietä kohti laajempaa kauppasopimusta, jollaisen syntyminen oli lähellä jo viime keväänä ennen neuvottelujen kariutumista.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan seuraavat tullikorotukset astuvat voimaan ensi viikolla lokakuun 15. päivä. Goldman Sachsin ekonomistin Alec Phillipsin mukaan Kiina todennäköisesti suostuu lisäävänsä maataloustuotteiden ostamista, mikä saa Yhdysvallat lykkäämään tullikorotuksia.

Sijoittajille lähettämässään kirjeessään Phillips huomioi, että Yhdysvallat ei ole vieläkään rekisteröinyt tulevia tullikorotuksia.

”Yhdysvaltain kauppaedustajan neuvoston täytyy rekisteröidä korotukset kansalliseen rekisteriin, eikä niin ole vielä tehty. Joulukuun 15. päivän korotukset rekisteröitiin jo elokuussa.”

Ekonomisti uskoo, että presidentti Trumpin kohtaama virkarikostutkinta saa Valkoisen talon takavarpailleen kauppasodan suhteen. Lisäksi Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapaavat todennäköisesti Chilen huippukokouksessa marraskuun puolivälissä.

”Tullikorotukset ennen tapaamista voisivat todennäköisestä vähentää minkäänlaisen sovun mahdollisuutta.”

Trump puolestaan haluaa tehdä sopimuksen, koska presidentti mittauttaa suosiotaan syksyllä 2020 presidentinvaaleissa. Phillips muistuttaa, että Yhdysvaltain talous on Trumpin tärkein ase tulevissa vaaleissa.

”Kauppasodan laajentuminen nostaisi todennäköisesti riskejä markkinoille. Tulevat vaalit puoltavat lopullista sopimusta.”