Pienpanimot uivat Suomessa vahvasti vastavirtaan, sillä niiden tuotteiden menekki kasvaa kauppojen hyllyillä.

Keskon tavarakaupan johtaja Harri Hovi kertoo, että pienpanimo- ja erikoisoluen tarjonta ja myynti kasvavat kuohuen.

”Vuoden 2019 aikana myynnin kasvu on ollut noin 15 prosenttia. Moni K-ryhmän kauppias on investoinut panimo-osastonsa laajentamiseen, joten olutvalikoimat kasvavat selvästi”, Hovi summaa.

Hovin mukaan suurin osa myydystä oluesta on edelleen kotimaista lageria. K-ryhmässä kauppiaat tekevät kuitenkin suoria hankintoja pieniltä ja paikallisilta toimijoilta, joten pienpanimoiden näkyvyys kaupoissa kasvaa.

”Kuluttajat arvostavat tuotteen takana olevaa tarinaa ja paikallisuutta. Valikoimistamme löytyy kauppatasolla usein satoja vaihtoehtoja erilaisia oluita niin kansainvälisiltä brändeiltä kuin kotimaisilta pienpanimoilta”, Hovi kertoo.

Kulutuksen murros

Myös S-ryhmä on kertonut, että kotimaisten pienpanimoiden oluita nostetaan paraatipaikoille Prismoissa ja S-marketeissa. Jo viime vuonna tarjolle tuli pari sataa uutta olutta.

S-ryhmän mukaan oluen kulutus on murroksessa: peruslagerit antavat tilaa erikoisoluille ja määrä korvautuu laadulla. Ale-oluiden ja vehnäoluiden myynti on kasvanut.

Suomessa pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa vuodessa enintään 15 miljoonaa litraa olutta. Alan toimijoita on toistasataa, mutta Pienpanimoliitossa on 73 jäsentä.

Pienpanimoliiton mukaan alan yritykset kasvavat kovaa tahtia. Oluen kokonaiskulutus putosi viime vuonna, mutta 34 suurinta pienpanimoa kasvatti viime vuonna liikevaihtoa lähes 15 prosenttia 65,0 miljoonaan euroon.

Kauppiaiden mukaan kuluttajat osaavat arvostaa laajaa valikoimaa ja sen mukanaan tuomia makuvaihtoehtoja: oluen laatuun panostetaan aiempaa enemmän.