Kaasu- ja öljyvaroilla rikastunut Kazakstan on viime vuosina panostanut roimasti jääkiekkoon. Tulokset alkavat näkyä, kun maa on noussut nuorten MM-kisojen A-sarjaan.

Suomea vastaan Kazakstan pelasi torstaina Victoriassa hyvän ottelun, vaikka hävisikin 0-5. Kazakstanin maalivahti Demid Jeremejev torjui 51 kertaa. Kanadalaisyleisö taputtikin Jeremejeville seisaaltaan.

Suomen päävalmentaja Jussi Ahokas totesi, että Suomen leirissä tiedettiin kyllä hyvin, että Kazakstanin kiekon taso on mennyt eteenpäin. Osa Kazakstanin nuorten joukkueesta on pelannut KHL:ää. Joukkueen runko tulee KHL:n farmiliigasta.

- Se on Barys Astanan farmijoukkue, joka pelaa VHL:ää. He taistelivat, puolustivat, iskivät hyvin. Koittivat tehdä meidän illan mahdollisimman vaikeaksi. Tietysti vastustajan maalivahtikin oli hyvä ja vaikeutti meidän tekemistä, Ahokas sanoi.

Kazakstanilaisilla oli muutamia erinomaisia maalipaikkoja.

- Oli kova peli. Pelasimme hyvin, mutta muutamissa tilanteissa meiltä puuttui vähän pelaamista. Emme onnistuneet myöskään ylivoimalla, kommentoi Barys Astanan KHL-joukkueen nuori puolustaja Valeri Orehov Sport Contentille.

Orehov painotti, että vastustaja oli todella vahva.

- Suomi on todella vahva joukkue. Valitettavasti tulos ei ole hyvä meille. Suomi tunnetaan ympäri maailmaa siitä, että heillä on hyvin taitavia ja ammattimaisia pelaajia. Olemme jo iloisia jo siitä, että saimme pelata suomalaisia vastaan näin korkealla tasolla.

Jeremejev pelasi upean ottelun. Hän esitti monta haamupelastusta.

- Ei löydy sanoja siihen, miten upeasti hän pelasi joukkueemme hyväksi tänään. Yleisön reaktiotkin nostivat tunnetilaamme. Hän piti meidät pelissä mukana, hehkutti Orehov joukkueensa maalivahtia.

Kazakstanin tavoitteena on sarjapaikan säilyttäminen. Tavoitteen toteutumista Orehov pitää realistisena.

- Meillä on hyvä mahdollisuus. Aiomme käyttää kaikki mahdollisuutemme ja pyrimme säilyttämään sarjapaikkamme.

Kazakstanin jääkiekossa on viime vuosina panostettu paljon juniorivalmennukseen.

- Toivon, että kymmenen vuoden päästä voisimme taistella mitaleista. Meillä on Kazakstanissa hyvä jääkiekkokoulu, jossa kasvaa monia nuoria lupaavia kiekkoilijoita. Olen varma, että tasomme nousee paljon, totesi Orekhov.

Kazakstanissa jääkiekko tunnettiin Neuvostoliiton aikana lähinnä maan venäläisväestön pelinä. Viime vuosina kiekkoilusta on innostunut myös maan alkuperäisväestö. Kazakstanin nuorten MM-kisajoukkueessa onkin mukana seitsemän kazakkipelaajaa, kun kymmenisen vuotta sitten oli korkeintaan kaksi.

Haastattelut: Otto Palojärvi, Victoria