Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) on huolissaan hallituksen esitystä yksityisen lääkäri- ja hammaslääkärikäyntien Kela-korvauksen leikkaamisen vaikutuksista.

–Talouden tasapainottaminen on täysin välttämätöntä, mutta ei helppoa. Kun jo valmiiksi pieni korvaus kutistuu entisestään, kasvaa myös riski, että yhä useampi siirtyy terveyskeskusten jonojen jatkeeksi. Näin julkiset menot ja terveyshaitat kasvavat, Sarkomaa kertoo medialle lähettämässään tiedotteessa.

Sarkomaa korostaa, että kyseessä ei ole yleellisyyskorvaus, joka auttaisi vain hyväosaisia.

–Esimerkiksi silmälääkärin ja gynekologin palveluja ei ole juuri saatavilla kuin itse ostamalla yksityissektorilta. Ei ole terveyspoliittisessa perusteltua, että nämä palvelut eivät olisi kohtuudella kaikkien saatavilla. Kela-korvausta maksetaan tavallisille suomalaisille ja myös pienituloisille. Esimerkiksi perushammashoidon palveluja yksityisellä sektorilla käyttävistä noin puoli miljoonaa kansalaista kuuluu kolmeen alimpaan tuloviidennekseen, Sarkomaa kertoo.

–On suuri riski myös, että ihmiset jättävät sairautensa hoitamatta tai lykkäävät hoitoon hakeutumista. Näin murretaan terveyspolitiikkamme ydintavoitetta edistää ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista sekä palveluiden tasavertaista saatavuutta, Sarkomaa sanoo.

Hän vaatii, että leikkauksen kokonaisvaikutusta katsotaan vielä budjettiriihessä.

Erikoislääkäri, Espoon kaupunginvaltuutettu Mia Laiho (kok.) arvioi viime viikolla yksityisen lääkärikäyntien Kela-korvausten leikkaamisen johtavan mahdottomaan tilanteeseen terveydenhuollossa.

Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen arvioi aiemmin elokuussa, että jos Kela-korvauksista leikattaisiin kolmannes, asiakkaan lääkärikäyntiin voisi tulla karkeasti laskettuna noin 10 euron korotus.