Toimeentulotuen viivästyminen on vakava paikka vähävaraiselle, mutta Kelan viivästykset eivät aiheuta vuokrasopimuksien purkamista. Näin vastaa Kela Eläkeläiset ry:lle, joka esitti tiistaina Kelalle syytöksiä ihmisille aiheutuneista häätöuhista.

Eläkeläiset ry vaatii Kelaa toimimaan nopeasti toimeentulotukien maksamisessa, koska nykytilanteessa ihmisiä jopa ”uhkaa häätö kodeistaan” tukien myöhästymisten vuoksi. Uusi Suomi uutisoi Eläkeläisten väitteestä.

Lue lisää: ”Ihmisiä uhkaa häätö kodeistaan” – Eläkeläiset vaatii Kelaa maksamaan toimeentulotuet

Kela vastasi väitteeseen Twitterissä viittaamalla verkkosivuiltaan löytyvään tiedotteeseensa. Tviitti näkyy jutun alaosassa.

– Perustoimeentulotukea hakevalla on tosi kyseessä. Jo muutaman päivän viivästys voi olla asiakkaalle kohtuuton, jos taloudellista puskuria ei yksinkertaisesti ole. Suhtaudumme Kelassa jokaisen asiakkaan tilanteeseen erittäin vakavasti ja teemme kaikkemme nopeuttaaksemme käsittelyä, Kela toteaa.

Kuitenkaan pelkät Kelan asumistuen tai toimeentulotuen viivästykset eivät voi aiheuttaa vuokrasopimuksen purkamista, Kela katsoo.

– Vuokranantajalla on mahdollisuus aloittaa vuokrasopimuksen purkuprosessi, jos vuokra on maksamatta kaksi tai kolme kuukautta peräkkäin tai jos vuokranmaksussa on jatkuvia myöhästymisiä. Ei siis ole uskottavaa, että Kelasta johtuvat viivästykset perustoimeentulotuen maksussa voisivat yksin aiheuttaa häädön, Kela toteaa.

– Jos asiakkaalla on häätöuhka, hänen hakemuksensa käsitellään Kelassa kiireellisenä. Silloin hakemus ratkaistaan samana tai seuraavana arkipäivänä hakemuksen saapumisesta.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen pahoitteli viime viikolla tukien viivästyksiä sekä lupasi, että toimeentulotukisuma purkautuu huhtikuussa. Kela kuitenkin toteaa Kuumat perunat –sivullaan, että suurin osa asiakkaista saa tukensa ajallaan.

– Tammikuussa 97 % hakemuksista ratkaistiin 7 arkipäivässä. Helmi- ja maaliskuussa ratkaisuajat ovat olleet pidempiä, mutta viivästykset ovat olleet suurelta osin päiviä, eivät viikkoja, Kela toteaa.