Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimusjohtaja Essi Eerola ehdottaa uudenlaista ”työttömyysturvatiliä” osaksi sosiaaliturvan uudistusta. Eerola kommentoi asiaa Kelan Sosiaalivakuutus-lehdessä.

Eerola olisi lehden mukaan valmis uudistamaan sosiaaliturvaa rohkeasti. Yksi uudistamisen tapa voisi olla jonkinlainen tilimalli. Sillä tarkoitetaan sosiaaliturvan muotoa, jossa kansalaiset saavat käyttöönsä tietyn määrän rahaa. Esimerkiksi kansanedustaja Elina Lepomäen (kok) johtama ajatuspaja Libera on esittänyt ”perustiliä”, jossa opiskelijat saisivat tietyn määrän opintotueksi tarkoitettua rahaa tililleen, ja jäljelle jääneet varat saisi käyttöönsä eläkkeelle jäädessään.

Eerolakaan ei usko tilimalliin ratkaisuna koko sosiaaliturvan osalta. Sen sijaan hän pitää mahdollisena jonkinlaista työttömyysturvatiliä, Sosiaalivakuutus-lehti kertoo.

”Jos jokainen esimerkiksi kerryttäisi työtuloillaan työttömyysturvatiliä kuten vakuutusta, se kannustaisi etsimään töitä. Mitä nopeammin saat töitä, sitä enemmän rahaa jää työttömyysturvatilille säästöön. Jos tili tulisi käytettyä tyhjiin, yhteiskunta tulisi apuun. Toisaalta tilille kertyneen tuoton voisi saada hyväkseen esimerkiksi eläkkeenä”, Eerola pohtii.

Työttömyysturvan tilimalliin voisi kytkeytyä muitakin sosiaaliturvan etuuksia.

Eerolan visiossa raha maksettaisiin tilille joko kertasuorituksena tai varoja kertyisi yhteiskunnalta tai omasta työstä vakuutusmaksujen tapaan.

”Se ottaisi nykymallia paremmin huomioon ihmisen tilanteen pitkin elinkaarta. Iso osa tulonsiirroista tehdään jokaisen ihmisen elinkaaren sisällä. Kärjistäen se tarkoittaa, että saamme lapsuudessa ja vanhuudessa tukea ja työiässä maksamme veroja. Tilimallin avulla tuki pystyttäisiin kohdistamaan paremmin niille, jotka ovat koko elämänsä ajan pienituloisia”, Eerola sanoo.

Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on Eerolan mukaan nyt monimuotoinen ja kirjava. Asiasta vallitsee yksimielisyys myös eduskuntapuolueiden keskuudessa, ja sosiaaliturvan uudistusta pidetäänkin yhtenä seuraavan hallituksen kärkihankkeista.