Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän mielestä Suomen sosiaaliturvajärjestelmässä on liikaa byrokratiaa ja kannustinloukkuja.

Hyssälä jakoi Turun yliopiston sosiaalipolitiikan oppiaineen 50-vuotisjuhlaseminaarissa grafiikan, joka on peräisi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tänä syksynä julkistamasta muistiosta.

VATT:n vanhemman tutkijan Heikki Viitamäen laatimassa muistiossa käydään läpi kannustinloukkuja. Siinä todetaan, että tietyissä tapauksissa ansiotöihin ei taloudellisista syistä kannata hakeutua, ellei kuukausipalkka ylitä 2600 euroa.

LUE LISÄÄ: Palkka 2500 €/kk, työ ei kannata: ”Tällaista järjestelmää ei saisi olla olemassa”

Oheisesta, Hyssälän jakamasta kuvasta ilmenee, että esimerkkitapauksessa 2500 euroa on se raja, jonka jälkeen käteen jäävä tulo alkaa nousta.

- Lähden siitä, että sosiaaliturvan on sen ohella, että se turvaa ihmisten toimeentuloa hädän hetkellä toimittava myös niin, että työnteko on kannattavaa ja ahkeruudesta palkitaan. Kaikin osin nykyinen sosiaaliturva ei sitä tee. Miellä on liikaa päällekkäisiä ja rinnakkaisia järjestelmiä, meillä on liikaa järjestelmiin liittyvää byrokratiaa ja meillä on liikaan erilaisia tulo- ja kannustinloukkuja, Hyssälä sanoi puheessaan.

Hän totesi haluavansa korostaa sitä, että nykyjärjestelmä ei kaikin osin toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on päättänyt toteuttaa perustulokokeilun, jonka Kela suunnittelee.

- 2000-luvun perustulo ei voi perustua pelkästään passiiviseen rahan jakamiseen. Mukana on oltava näkemys sosiaaliturvan yksinkertaistamisesta, tukien yhdistämisestä ja turvan kannustavasta vaikutuksesta, Hyssälä sanoi.

Heikki Viitamäen raporttiin voit tutustua tarkemmin täällä.

LUE MYÖS: EK löi pöytään 1500 €/kk-esimerkin – ”Miten tämä voi olla mahdollista Suomessa?”