Kansaneläkelaitoksen tutkimusprofessori Heikki Hiilamo toteaa Helsingin Sanomien mielipideosastolla julkaistussa kirjoituksessaan, että ”maahanmuuttajavihamielisyys on yksi seuraus epäonnistuneesta sosiaalipolitiikasta”.

Hiilamon mukaan syitä muukalaisvihamielisyyteen ei pidä selittää pelkästään globalisaatiolla ja lisääntyneellä liikkuvuudella. Hänen mielestään todelliset syyt löytyvät ihmisten syrjäytymisen pelosta ja yhteiskunnan eriarvoistumisesta.

- Yhteiskunnan eriarvoistuminen kanavoituu nyt perussuomalaisten – ei vasemmiston – kannatukseen. Kyse lienee paljon suuremmassa mittakaavassa samasta ilmiöstä, joka nosti Tony Halmeen eduskuntaan Itä-Helsingin köyhien lähiöiden äänillä, Hiilamo kirjoittaa HS:n mielipidekirjoituksessaan.

Hän viittaa myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin teetättämään tutkimukseen, jonka mukaan 56 prosenttia perussuomalaisten kannattajista oli huolissaan omasta toimeentulostaan. Tilannetta pahentaa Hiilamon mukaan myös se, että tuloerot ovat kasvaneet samalle tasolle kuin 1970-luvun alussa.

- Nyt muukalaisvastaisuutta ruokkii se, ettei työtä riitä kaikille. Jakomäki-ilmiö eli toivottomuuden, näköalattomuuden ja työttömyyden kolmiyhteys on laajentunut ja levinnyt. Köyhät on pantu kiistelemään rikkailta jääneistä muruista.

- Vaikeassa asemassa elävät kokevat ulkomaalaiset herkemmin uhaksi hyvinvoinnilleen kuin hyväosaiset, joille maahanmuuttajista saattaa olla helposti osoitettavaa hyötyä. Lyhyellä aikavälillä kyse voi olla myös aidosta reviirikilpailusta, Hiilamo toteaa.

Aiheuttaako työttömyys ulkomaalaisvastaisuutta Suomessa? Vastaa kyselyyn täällä: http://www.uusisuomi.fi/kysely/aiheuttaako-tyottomyys-ulkomaalaisvastais...