Tulevana maanantaina eli 17. joulukuuta suomalaiset keltaliivit kokoontuvat eduskuntatalon edessä. Ranskasta mallia ottava mielenosoitus vaikuttaa Suomessa hyvin pieneltä.

Suomessa mielenosoituksella vastustetaan GCM-sopimusta ja siihen liittyvää GCR:ää. GCM tunnetaan myös nimellä YK:n siirtolaispaperi.

Ulkoministeriön ja oikeuskanslerin mukaan GCM ei ole sitova sopimus vaan ohjeistus. Paperissa on 23 pääkohtaa, jotka liittyvät muun muassa siirtolaisten ja heidän perheidensä suojeluun, oikeuksiin ja parempiin elin- ja työoloihin.

Mielenosoituksen järjestäjän, Pontus Söderblomin mukaan osallistujia kehotetaan käyttämään keltaisia liivejä.

”Kutsuun on laitettu, että keltaista päälle. Ranskan tapahtumien myötä liivien käyttö on yleistynyt", sanoo Söderblom Talouselämän haastattelussa.

Ranskan keltaliivit ovat näkyneet voimakkaasti Suomenkin mediassa.

"Ja ne ovat saaneet siellä tuloksia aikaan."

Macron on tehnyt mielenosoittajille myönnytyksiä sen jälkeen, kun protestit äityivät väkivaltaisiksi. Ranskassa hallitusta vastustavat keltaliivit ovat myös tuhonneet kauppoja ja polttaneet autoja.

Maanantain mielenosoituksesta on keskusteltu myös Facebookin Suomen keltaliivit -ryhmässä. Söderblom on ryhmän jäsen mutta ei ole perustanut ryhmää. Ryhmässä on yli 1000 jäsentä. Yhdessä päivityksessä kysytään miten mielenosoituksessa tulisi käyttäytyä. Vaihtoehto ”Meuhkataan (kaikkipaskaks)” oli saanut kello 16.00 kahdeksan ääntä ja vaihtoehto "Hiljainen kansa! (näyttäydytään)" 28 ääntä.

Söderblomin mukaan mielenosoituksen on tarkoitus olla rauhallinen.

"Mitä on tapahtunut Ranskassa ei ole tapamme toimia."

Söderblom on ollut järjestämässä kahta aiempaa GCM:n vastaista mielenosoitusta, jotka pidettiin ennen Ranskan keltaliiviliikkeen nousua. Näihin tapahtumiin osallistui noin sata mielenosoittajaa.

Söderblomin mukaan on mahdollista, että perussuomalaisten kansanedustajia pääsisi paikalle. Perussuomalaiset ovat vastustaneet sopimusta ja heille Söderblom on lähettänyt kutsun mielenosoitukseen.

”Olen ollut yhteydessä Mika Niikkoon. Hän sanoi, että tulee jos ehtii ja kertoo tästä asiasta. Saattaa muitakin tulla."

Lahtelainen Söderblom pyrkii itsekin eduskuntaan seuraavissa vaaleissa. Hän kuuluu Reformi-liikkeeseen, jonka ehdokkaana on myös muun muassa entinen perussuomalainen James Hirvisaari.

Lue laajempi juttu mielenosoituksesta Talouselämästä.

LUE MYÖS:

+100 €/kk minimipalkkaan – Ranskan Macron teki kalliin lupauksen keltaliiveille

Oikeuskansleri vahvisti: GCM ei sido Suomea – Perussuomalainen: Ei tarvitse toteuttaa miltään osin