Toimitusministeriön puolustusministeri Jussi Niinistö muistelee blogissaan neljän vuoden ministerikauttaan. Siniseen tilevaisuuteen perussuomalaisista vuonna 2017 siirtynyt Niinistö jäi rannalle huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Antti Rinteen (sd) vetämät hallitusneuvottelut ovat vielä kesken, mutta salkkuspekulaatioitakin on julkisuudessa nähty. Seuraavan puolustusministerin salkku on painava, sillä lopullinen päätös Suomen uusista hävittäjistä tehdään vuoden 2021 loppuun mennessä eli alkavan hallituskauden aikana.

Jussi Niinistö nostaa blogissaan esiin kolme mahdollista seuraajaehdokasta – perustelematta sen kummemmin asiaa.

”Toivotan menestystä seuraavalle puolustusministerille – on hän sitten Mikko Savola, Mika Kari, Sirpa Paatero tai joku muu – ja kannustan pistämään paremmaksi!” Niinistö kirjoittaa.

Savolan, Karin ja Paateron nimet ovatkin olleet esillä median yleisissä ministerispekulaatioissa. Kolmikko istui viime eduskuntakaudella puolustusvaliokunnassa. Mika Kari (sd) oli tuon valiokunnan varapuheenjohtaja.

Sdp:n Paaterolla on ennestään ministerikokemusta ja hän johtaa myös sdp:n puoluevaltuustoa. Kotkalainen Paatero edustaa myös sdp:lle tärkeää Kaakkois-Suomen piiriä.

LUE MYÖS: Huomio Suomen jopa 10mrd.€:n hävittäjähankkeesta – ”Kysymys määrästä on olennainen”

Mika Karin kohdalla ongelmaksi voi nousta se, jos sdp:n varapuheenjohtajistoon kuuluva Ville Skinnari saa ministerinsalkun. Sekä Kari että Skinnari ovat kotoisin Lahdesta.

LUE MYÖS: Sdp:n Kari: HX-hankinnassa lukkiuduttiin lukumäärään – vaatii lisää kertausharjoituksia

Vaasan vaalipiiriä edustava keskustalainen Savola on toiminut kansanedustajana vuodesta 2011. Savola on Mika Karin tavoin Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen.

LUE MYÖS: Ruotsin Nato-kannalle pyyhkeet Suomen eduskunnasta: ”Umpiperä”

Käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa Sirpa Paatero on istunut ”Turvallinen oikeusvaltio Suomi” -ilmiöpöydässä. Mika Kari ja Mikko Savola ovat molemmat istuneet kyseisen ilmiöpöydän puolustuspolitiikan alaryhmässä.

Rinteen tulevan hallituksen salkkujaosta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen. Antti Rinne on kuitenkin kertonut Uudelle Suomelle, että sdp on valmis keskustelemaan ulkoministerin salkun tarjoamisesta vihreille, vaikka huhtikuun eduskuntavaalien tuloksen pohjalta se kuuluisi hänen johtamalleen puolueelle. LUE LISÄÄ: Nyt aukeaa Pekka Haavistolle unelmien työ? Antti Rinne vihjaisi torikahveilla vihreiden suuresta mahdollisuudesta: ”Täytyy arvostaa”

Sdp:lle kuuluisi salkkujaossa sekä ensimmäinen että kolmas salkkuvalinta, kun pohjataan d´Hondtin laskukaavaan, jota myös vaalien tuloslaskennassa Suomessa käytetään. Vaalien suurin puolue on oikeutettu pääministerin salkkuun ja yleensä toisena on valittu valtiovarainministerin ja kolmantena ulkoministerin salkut.

”Minulla on se ajatus, että 18 ministeriä voisi olla se oikea määrä, ettei kukaan tapa itseään työhön”, Rinne sanoi toukokuun puolivälissä.

Paikkajako tehtäisiin eri julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan niin, että seitsemän salkkua menee sdp:lle, viisi keskustalle, kolme vihreille, kaksi vasemmistoliitolle ja yksi rkp:lle. Näin 18 paikkaa jakautuisi myös d’Hondtin laskukaavassa.

LUE MYÖS: Antti Rinne: ”Nyt näyttää erittäin hyvältä” – ”Hallituksen ei tarvitse leikata yhtään”