Edellisen puolustusministerin Jussi Niinistön (sin) avustajana toiminut Petteri Leino katsoo, että Puolustusvoimien ex-komentaja, kenraali Jarmo Lindberg ”lynkattiin” julkisuudessa poikkeuksellisen voimakkain sanankääntein.

Lindbergin ryhtyminen hävittäjävalmistajan konsultiksi Suomen HX-hankkeeseen johti puolustusministeriön päätökseen konsulttien tapaamiskiellosta hankkeessa ja presidentin julkiseen arvosteluun.

”Mielestäni tasavallan presidentti käytti poikkeuksellisen voimakasta kieltä puhuessaan räikeimmästä esimerkistä ja syyllistämällä Lindbergiä nuorena eläkkeelle siirtymisestä. Ongelman aiheutti tasavallan presidentti itse, kun hän ei halunnut Lindbergin jatkavan puolustusvoimien komentajana eroamisikään saakka”, väittää Leino Puheenvuoron blogissaan.

”Jo vuosi sitten oli aivan selvää, että puolen vuoden karenssiajan jälkeen kenraali Lindberg on kysytty asiantuntija hävittäjävalmistajien keskuudessa.”

Puolustusministeriön mukaan Lindberg rikkoi karenssisopimustaan perustamalla konsulttiyrityksen karenssiaikanaan. Lakia hän ei kuitenkaan rikkonut, Leino korostaa.

”Ryhtymällä amerikkalaisen lentokonevalmistajan asiantuntijaksi kenraali Jarmo Lindberg ei rikkonut Suomen lakia. Ainoa moitittava asia on, että hän perusti yrityksen karenssiajan lopulla eikä ilmoittanut siitä puolustusministeriölle. Kuten puolustusministeriön tiedotteesta ilmenee, moitittavaa yksityiskohtaa pidetään niin pienenä, ettei Lindbergiltä vaadita sopimussakkoa. Hän oli täysin vapaa mies uusiin haasteisiin huhtikuussa 2020. Tästä huolimatta MTV3:n haastattelussa tasavallan presidentti Sauli Niinistö lyttäsi sekä Lindbergin itsensä että hänen toimeksiantajansa moraalittomina toimijoina”, Leino ihmettelee.

Presidentti Sauli Niinistö antoi suorasukaisen lausunnon Lindbergin urakehityksestä konsultintöiden tultua julkisuuteen.

”Tämä nyt ei ole ensimmäinen kerta, tosin räikein esimerkki. Sellainen elämänkulku, että siirrytään suhteellisen nuorena tai alhaisen eläkeiän jälkeen suoraan lobbaustoimintaan samalla alueella kuin on virkatehtävänsä tehnyt, eihän se näytä hyvältä alkuunkaan”, Niinistö sanoi MTV:lle.

Vastaavaa paheksuntaa ei ole nähty muiden puolustusvoimain ex-työntekijöiden konsulttitöiden kohdalla, Leino katsoo.

Hävittäjäyhtiö Lockheed Martin on sittemmin irtisanonut Lindbergin kanssa tekemänsä sopimuksen. Yle uutisoi asiasta torstaina.

LUE MYÖS: