Kokoomuksen Jyrki Kataisen vetämät hallitusneuvottelut kuuden puolueen, niin kutsutun six packin kesken sujuivat kovassa paineessa.

Neuvotteluihin osallistunut kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen kertoo Uudelle Suomelle, että jotkut eduskuntavaaleissa hävinneistä puolueista eivät juuri saaneet tukea kentältä.

- Neuvotteluhalukkuus muiden puolueiden kanssa oli heikko. Kentältä ei tullut tukea ja selkänojaa neuvottelijoille, Räsänen kuvailee Säätytalon tunnelmaa 13-päiväisissä neuvotteluissa.

Myöhemmin Räsänen tarkentaa, että kentän tuen puute ei koskenut kristillisiä vaan muita neuvotteluissa olleita puolueita.

Hallitusneuvottelut katkesivat keskiviikkona, kun kokoomuksen ja SDP:n verolinjaukset eivät sopineet yhteen. Räsäsen mukaan väite, jonka mukaan pienpuolueita ei olisi kuunneltu, ei tosin pidä paikkaansa.

-Kaikki neuvottelivat tasavertaisesti. Yksityiskohtaisista veroehdotuksista ei ennätetty vielä tehdä päätöksiä, sanoo Räsänen.

Neuvotteluihin osallistuivat kokoomus, SDP, kristilliset, vasemmisto, RKP ja vihreät. Näistä SDP ja vasemmisto eivät päässeet sopuun kokoomuksen kanssa.

Räsäsen mukaan kyse oli siitä, että vaaleissa hävinneiden puolueiden peruskannattajat osoittivat pettymystään.

- Kentältä tuli viestiä, että tulkaa pois sieltä, mennään oppositioon. Tämä oli viesti, jonka kuulin [muiden puolueiden] neuvottelijoiden suusta.

- Menemättä puoluepolitiikkaan, minusta olisi demokratian kannalta ollut parempi, että perussuomalaiset olisivat osallistuneet hallitusneuvotteluihin, Räsänen sanoo.

Perussuomalaiset ilmoittivat ennen neuvotteluiden alkua, että ne eivät voi hyväksyä kokoomuksen EU-politiikkaa, ja puolue jättäytyi oppositioon. Myöhemmin Timo Soini ilmoitti olevansa valmis uusiin neuvotteluihin, tiukoin ehdoin.

Kristillisille hallituspaikka olisi ollut mieluinen - ja on yhä. Puheenjohtaja Räsänen kertoo, että puolue on edelleen valmis hallitusyhteistyöhön, mikäli puoluetta tarvitaan.

- Olen huolestunut tilanteesta [hallituskriisistä]. On tärkeää, että Suomeen saadaan enemmistöhallitus, joka pystyy tekemään uskottavan ohjelman.

Räsäsen mielestä nyt tärkeintä olisi keskittyä kotimaan talouteen ja julkisen velkaantumisen taittamiseen. Hän allekirjoittaa analyysin, jonka mukaan vaalikamppailu keskittyi euro-asiaan ja jätti alleen esimerkiksi kotimaisen veropolitiikan, seikan joka johti kokoomuksen ja demarien erimielisyyteen.

Kristillisten kanta on se, että vain enemmistöhallitus kykenee toimimaan nykytilanteessa riittävän hyvin.

- Isoimmat ratkaisut ovat täällä kotimaassa. Joudumme tekemään ratkaisuja, veronkorotuksia ja menoleikkauksia, jotka yksittäisinä herättävät vastustusta. Pitää ajatella kokonaisuutta.

- Epäilen, että vähemmistöhallitus olisi lyhytikäinen, Räsänen tulkitsee.