Keskustan varainkeruussa eduskuntavaaleissa keskeisenä henkilönä on toiminut taiteilija ja taidevälittäjä Pertti Salmi. Hänen yrityksensä Artif Oy on toiminut taidevälittäjänä keskustan taidekaupoissa, joiden kautta rahaa on ohjattu kansanedustajaehdokkaille.

Keskustan puoluetoimiston hallintopäällikkö Aki Haaro vahvistaa asian uusisuomi.fi:lle.

- Artif Oy välitti eduskuntavaalien alla taidetta ja sieltä olemme taidetta ostaneet, kertoo Haaro.

Haaro korostaa, että Salmi on toiminut suoraan ehdokkaiden kanssa, eivätkä rahat ole kulkeneet puolueen kautta.

Haaron mukaan keskusta on käyttänyt vuosien saatossa useita eri taidevälittäjiä, mutta viime eduskuntavaaleissa käytettiin nimenomaan Artifia. Tiedossa ei ole, onko Artif toiminut myös muiden puolueiden taidevälittäjänä.

Korhosella ja Salmella yhteys

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen on aiemmin toiminut keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajana. Samaan aikaan entinen kansanedustaja Jukka Vihriälä oli Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja. Vihriälä kertoo uusisuomi.fi:lle, että hän itsekin on rahoittanut taulumyynnillä useammat vaalit.

Pertti Salmen Vihriälä muistaa Etelä-Pohjanmaan piirin ajoilta.

- Olen itsekin ostanut muutamia Pertti Salmen tauluja. Hän on maalannut tauluja myös piirille, kertoo Vihriälä.

Taitelija Juhani Palmu on kertonut julkisuudessa lähteneensä vaalitaulubisnekseen mukaan juuri Pertti Salmen mukaantulon myötä. Äänekoskelainen Salmi on syntynyt vuonna 1959.

Rahan kerääminen taulumyynnillä vaalikampanjoita varten ei ole mitenkään laitonta, mutta vaalirahakohun myötä siihenkin on tullut negatiivisia julkisuussävyjä. Sekä Jukka Vihriälä että Juhani Palmu katsovat, että monelle taiteilijalle kyseessä on ollut merkittävä asia.

- Miksi taiteilijat ja kauppiaat ovat hiljaa? Tässä on nyt mahdollisuus tulla esiin. Tämän pitäisi olla avointa, helppoa ja selvää, miksi tätä on pidetty salassa? kyseleekin Juhani Palmu uusisuomi.fi:lle.

Uusi Suomi on yrittänyt tavoitella lukuisia kertoja taiteilija Pertti Salmea ja puoluesihteeri Jarmo Korhosta, mutta he eivät ole olleet tavoitettavissa.

”Kepun toimistosta soitettiin”

Taidemaalari ja -graafikko Armas Hursti Hyvinkäältä muistaa, että hänelle soitettiin kepun toimistosta ennen vaaleja ja pyydettiin teoksia vaalitoiminnan tukemiseen. Hän muistelee, että soittaja olisi ollut Jarmo Korhonen.

- Kyllä niistä jokin korvaus maksettiin, muttei kovin suurta, haluttiin tukena. Möin 5 - 6 öljyä, muistelee Hursti.

Artif Oy:n tai Pertti Salmen kanssa hän ei ollut tekemisissä, eikä kumpikaan nimistä sano hänelle mitään.

Hurstille tulee uutena tietona, että hänen teoksiaan mainostetaan ”tuottoisan varainhankinnan” otsikon alla Artifin sivuilla ja että hänen teoksistaan on kuvia yrityksen nettisivuilla. Hursti ei ole aivan varma, ovatko työt samoja kuin kepun vaalitukea varten myydyt teokset.

Kuvaston lakimies Maria Rehbinder kertoo olevansa tutkimassa Artif Oy:n toimintaa, koska yritykseltä ei ole saatu lainmukaisia jälleenmyyntikorvauksia. Kuvasto hoitaa kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia, myös Armas Hurstin.

Lain mukaan taiteilijan teoksista on maksettava määrätty prosentti, mikäli teoksen ostaja myy teoksen edelleen. Artifin sivuilla on julkaistu muun muassa Armas Hurstin teosten kuvia, vaikka Hurstilta ei tähän ole pyydetty lupaa. Maria Rehbinder Kuvastosta sanoo:

- Siihen pitäisi olla taiteilijan lupa, ja hänelle pitäisi maksaa korvauksia kuvien julkaisemista, eli kyseessä on tekijänoikeuksien rikkominen. Mutta jos Hurstin teoksia on myyty edelleen, siitäkin olisi pitänyt maksaa jälleenmyyntikorvaus lain mukaan, sanoo Rehbinder.