Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen (kd.) kieltäisi kerjäämisen organisoinnin. Räsänen esitti idean muokatusta ”kerjäyskiellosta” MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa maanantaina.

Kerjäämistä, toisin sanoen avun pyytämistä, tuskin voi itsessään kieltää. Suomeen tulevien kerjäläisten toiminnan takana on kuitenkin ainakin osittain järjestäytynyttä rikollisuutta, ja tähän tulisi Räsäsen mukaan puuttua.

–Mitä meidän tulisi kehittää Suomen lainsäädännössä on se, että tämä kerjäämisen organisointi kielletään. Etteivät ihmiset hyödy siitä, että toiset ovat tuolla polvillaan maassa ja sitten heiltä viedään päivän päätteeksi rahat pois, Räsänen sanoi MTV3:lle.

Räsäsen mukaan järjestäytyneen rikollisuuden osuudesta on selkeitä todisteita. Romaniassa oikeuslaitos on tuominnut kaksi romanialaista rikosliigaa maanmiestensä hyväksikäytöstä Suomessa. Toisessa tapauksessa on ollut kyse varkaiden ja kerjäläisten tuomisesta Suomeen, toisessa pimeän työvoiman tuomisesta. Tuomiot tulivat molemmissa tapauksissa ihmiskaupasta.

Kevät on jälleen tuonut Bulgarian ja Romanian kerjäläisväestöä Suomeen. EU:n liikkumisvapauden tuottamista ongelmista suurin on kuitenkin rikollisuus, jonka se on tuonut mukanaan.

–Kaikkein suurin ongelma on se rikollisuus, joka Suomeen kohdistuu. Meillä on selvästi lisääntynyt Romanian kansalaisten tekemä rikollisuus. On pikkurikollisuutta ja vähän vakavampaa rikollisuutta, Räsänen sanoi.

Rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset tulee Räsäsen mukaan käännyttää, mikäli käännytysperusteet täyttyvät. Pikkurikosten kohdalla näin ei kuitenkaan ole, eikä turisteina maahan tulevia tällöin voida käännyttää.