Eduskunta kiitteli maanantaina harvinaisen yksimielisesti uutta asunto-osakeyhtiölakia ja ympäristövaliokunnan siihen tekemiä muutoksia. Kiitos annettiin muun muassa sille, että hissin jälkiasennus voidaan tehdä enemmistöpäätöksellä.

–Ylipäätäänkin tämän lakiesityksen keskeisin anti on siinä, että päätöksenteko ei jää yhdestä änkyrästä kiinni yhtiökokouksessa, sanoi Erkki Virtanen (vas.).

Lakiesityksen valmistelusta vastannut oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) kiitteli eduskuntaa hissikysymyksen ratkaisemisesta, koska valmisteluvaiheessa asiasta esitettiin epäilyjä.

–Todella paljon kiitoksia eduskunnan tuesta. Hissit on tasa-arvokysymys. Kysymys on meidän kaikkien ikääntymisestä, Brax sanoi.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) huomautti, että vanhoihin yli kolmikerroksisiin taloihin rakennettavien hissien kustannuksista valtio maksaa puolet. Nyt niitä rakennetaan parisataa vuodessa ja jatkossa toivottavasti enemmän.

Asunto-osakeyhtiölaki tulee voimaan ensi heinäkuun alussa, jonka jälkeen myös esimerkiksi huoneistokohtaiset vesimittarit voidaan ottaa käyttöön enemmistöpäätöksellä.