Virallinen kysely kellonaikojen siirtelyn lopettamisesta on kerännyt valtaisan suosion hyvin lyhyessä ajassa. Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) kysely avautui eilen keskiviikkona ja on kerännyt jo yli 120 000 vastausta vain reilun vuorokauden aikana.

Otakantaa.fi-palvelun kyselyssä voi ottaa kantaa siihen, pitäisikö Suomen valita pysyväksi ajaksi nykyinen kesäaika, nykyinen talviaika vai jokin muu aika.

Yksikön johtaja Elina Thorström LVM:stä vahvistaa, että vastausmäärä on poikkeuksellisen suuri Otakantaa.fi-palvelussa.

”Määrä on ilman muuta poikkeuksellinen. Muut kyselyt eivät välttämättä ole olleet niin laajasti kaikkia koskettavia. Nyt kyseessä on aihe, joka koskettaa ihan kaikkia jollakin tavalla ja kaikki pystyvät ottamaan siihen kantaa”, Thorström sanoo Uudelle Suomelle.

Thorströmin mukaan LVM on vienyt kaikkien ministeriöiden yhteiseen Otakantaa.fi-palveluun aiemmin kyselyjä muista hankkeista, mutta ne eivät ole yltäneet lähellekään samanlaisiin lukemiin kuin kellonaikakysely. Hänen mukaansa suuri suosio ei kuitenkaan ollut yllätys.

”Kansalaisaloitekin sai yli 70 000 vastausta. Osasimme kyllä arvioida, että varmaankin liikutaan tällaisissa lukemissa ja varauduimme siihen. Lisäsimme kapasiteettia niin paljon, että palvelu kykenee ottamaan vastaan näin suuren vastaajamäärän.”

Thorström uskoo, että piikki kohdistuu alkuvaiheeseen, sillä kysely on saanut hyvin medianäkyvyyttä.

”Asia on sellainen, että siihen on henkilökohtaisesti helppo ottaa kantaa ja kaikilla on siihen näkemys. Sen takia on tärkeää, että meillä on foorumi, jossa voi antaa näkemyksensä ja avointa palautetta meille. Otamme näkemykset huomioon, kun Suomen kantaa valmistellaan.”

Kyselyssä ei kerrota tämänhetkistä vastaustilannetta, jotta se ei vaikuttaisi vastaajien kantoihin. Kysely on avoinna perjantaihin 12.10.2018 saakka. Tietoa suomalaisten mielipiteistä ja toiveista kerätään myös gallup-tutkimuksella, jonka toteuttaa TNS Kantar Oy.

Euroopan komissio ehdottaa, että kukin jäsenmaa antaa viimeistään huhtikuussa 2019 tiedoksi, aikooko se noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa. Eduskunta päättää lopulta mikä aika valitaan pysyvästi käyttöön. Suomessa on noudatettu kesäaikaa yhtäjaksoisesti vuodesta 1981 lähtien.

Viimeinen pakollinen siirtyminen kesäaikaan tapahtuu ehdotuksen mukaan sunnuntaina 31. maaliskuuta 2019. Sen jälkeen EU-maat, jotka haluavat siirtyä pysyvästi talviaikaan, voisivat vielä kerran siirtää kellonaikaa sunnuntaina 27. lokakuuta 2019.

Uusi Suomi kysyi aiemmin tässä kuussa lukijoiltaan, pitäisikö Suomen valita kesä- vai talviaika. Kyselyyn on tähän mennessä tullut yli 3000 vastausta. Tätä kirjoitettaessa vastanneista 58 prosenttia kannattaa normaali- eli talviaikaa, loput puolestaan kesäaikaa. Voit edelleen vastata US:n kyselyyn täällä !

Lue myös:

Kumotaanko pian kesäaika vai talviaika? Terveyden kannalta valinta on selvä

Suomen aikavyöhyke voi muuttua – Esitys: viimeinen pakollinen kellonajan siirto 31.3.2019