Maailman suurin ilmastotapahtuma, WWF:n Earth Hour sammuttaa tänään lauantaina valot lukuisista kansainvälisesti tunnetuista maamerkeistä, kuten Sydneyn oopperatalosta, Burj Khalifa -tornista Dubaissa, Punaiselta torilta Moskovassa ja Ateenan Akropoliilta. Myös Eiffel-torni Pariisissa, Big Ben ja London Eye -maailmapyörä Lontoossa ja Empire State Building Yhdysvalloissa sammuttavat valojaan. Valojen sammuttamisella maamerkit näyttävät symbolisen eleen ilmaston puolesta.

Suomessa valot sammuvat muun muassa Helsingissä päärautatieaseman kivimiesten lyhdyistä, Yleisradion linkkitornista, keskustakirjasto Oodista ja Tuomiokirkosta, Lahdessa hyppyrimäestä, Turussa Aurajoen rannalta sekä Tampereella Särkänniemestä ja Näsinneulasta. Lisäksi mukana on kymmeniä erilaisia ilmastotempauksia.

Suomessa on myös yksi maailman pohjoisimmista Earth Hour -tapahtumista, kun valot sammuvat Utsjoen kirkosta.

WWF:n mukaan huoli ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä yhdistää Earth Hourin ajaksi miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Valojen sammuttamisella ihmiset välittävät viestin maailmalle, että ilmastonmuutoksen torjumisella on kiire.

”Ihmiset ovat jo ottaneet vastuuta ja ilmaisseet huolensa ilmastonkriisistä. Päättäjien on nyt kannettava sama vastuu ilmastonmuutoksen torjumisesta ja luonnon monimuotoisuuden suojelemisesta”, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.

WWF:n Earth Houria vietetään tänä vuonna lauantaina 30.3.2019 kello 20.30–21.30.

Ensi yönä siirrytään lisäksi kesäaikaan, kun kelloja siirretään tunti eteenpäin. Normaaliaikaan palataan sunnuntaina 27. lokakuuta, jolloin kellon viisareita käännetään tunti taaksepäin.

Euroopan parlamentti äänesti siirtelyn lopettamisesta tällä viikolla. Parlamentti hyväksyi esityksen selvällä äänten enemmistöllä. Seuraavaksi hanke palaa parlamentista neuvoston käsittelyyn. Parlamentti ja neuvosto päättävät asiasta yhdessä.

Parlamentin esityksen mukaan kesäaikaa suosivat maat siirtäisivät kellojaan näin viimeisen kerran maaliskuussa vuonna 2021. Talviajan valitsevat maat taas siirtäisivät kelloja viimeisen kerran lokakuussa vuonna 2021.

Lue myös:

EU-parlamentti äänesti: Kellonaikojen siirtelyn loputtava 2021

Suomen hallitus linjaa talviajan puolesta – eduskunta päättää viime kädessä