Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen kuvailee sotea kansanvallan farssiksi.

–Kesäteatterikausi on nyt parhaimmillaan. Kauden erikoisin esitys pyörii eduskunnassa. Sotesta on tullut varsinainen kansanvallan farssi. Huolellinen harkinta lainvalmistelussa on lentänyt ikkunasta jo ajat sitten, hän sanoi puheessaan vihreiden puoluekokouksessa Vantaalla.

Perustuslakivaliokunta edellyttää, että maakuntien on pystyttävä turvaamaan perustuslain takaamat palvelut kaikissa olosuhteissa. Nyt näin ei Mikkosen mukaan ole.

Maakunnille on määrätty rahoitusleikkuri, jolla menojen kasvu on rajattu 0,9 prosenttiin. Mikkonen pitää tätä liian tiukkana.

–Kotimaakunnassani Pohjois-Karjalassa rahoitusleikkurista on saatu jo maistiaisia. Siun Soten budjettikuri on ollut järkyttävän tiukka. Nyt rahat ovat lopussa ja kuntayhtymän talous painumassa rajusti miinukselle. Hyvä malli integroiduista palveluista uhkaa kaatua rahanpuutteeseen. Kaikesta karsitaan, sijaisia ei palkata, ihmiset eivät pääse palveluihin, ja työntekijät ovat uupuneet. Moni harkitsee työpaikan vaihtoa, osa on jo lähtenyt. Tätäkö sote-uudistukselta halutaan,Mikkonen ihmettelee.

Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat vaativat aikaisemmin lauantaina, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) on annettava ilmoitus eduskunnalle sosiaali- ja terveysvaliokunnalle annettavan vastineen keskeisistä linjauksista. Vastine esitellään eduskunnan sote-valiokunnalle maanantaina

Kyseessä on hallituksen vastine perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoon. Perustuslakivaliokunnan lausunto oli kriittinen hallituksen sote-esitystä kohtaan, mutta valiokunta katsoi, että muutokset voidaan tehdä eduskunnassa ilman uutta hallituksen esitystä.

Lue myös:

Juha Sipilältä vaaditaan ilmoitusta eduskunnalle: ”Tässä tilanteessa hallitus voi edistää avoimuutta”

Soten muutosjohtajat ihmettelevät: ”Miksi taas kerran roikuttaa löysässä hirressä - Pahalta näyttää”

Hallitus: Sote-vastaus valmistumassa – esittely eduskunnalle maanantaina