Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) toivoi viikonloppuna sdp:n 120-vuotisjuhlissa Turussa, että puolue ottaisi agendalleen työajan lyhentämisen. Marin pohti, voisiko työviikko tulevaisuudessa olla nelipäiväinen tai työpäivä kuusituntinen. Myös toinen hallituspuolue vasemmistoliitto on pitkään ajanut työajan lyhentämistä.

LUE LISÄÄ: Ministeri Sanna Marinilta hurja ehdotus: ”4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä – Seuraava askel”

Marinin ehdotus ei ole aivan niin utopistinen, miltä se kuulostaa, sillä vielä 1990-luvun alussa monien muidenkin julkisen sektorin työntekijöiden työtahtia kevennettiin niin sanotulla kesätyöajalla, joka lyhensi työpäivän pituutta.

Valtion ja kuntien muilta työntekijöiltä kyseinen etu poistui vuonna 1994 laman aikana, mutta yhteen paikkaan se jäi.

Rahapeliyhtiö Veikkauksen työntekijöiden työpäivän pituus oli vielä ”vanhan Veikkauksen” aikaan kesäkuun alusta elokuun loppuun 6 tuntia 30 minuuttia, kun se normaalisti oli 7 tuntia 15 minuuttia. Veikkauksen väki siis pääsi joka työpäivänään nauttimaan kesästä täydellä palkalla 45 minuuttia aiemmin.

Käytännössä kesätyöaika vähensi vuodessa työntekijän työaikaa yhteensä 4-5 työpäivällä sillä oletuksella, että hänellä on täysi, kuukauden mittainen kesäloma.

Veikkauslaisten etu poistui, kun RAY, Fintoto ja Veikkaus fuusioituivat vuoden 2017 alussa.

Marinin ehdotusta on kritisoitu ja hän on täsmentänyt puheitaan Twitterissä.

”Työajan lyhentämisestä voi ja pitää keskustella. 4 päivän työviikko tai 6 tunnin työpäivä elämiseen riittävällä palkalla on tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta”, Marin tviittasi.

LUE MYÖS: Ministerin avaus 4 päivän työviikosta epäilyttää hallituskumppaneita – ”Pikemminkin työtä pitää Suomessa lisätä”