Keskolaiset edellyttävät työehtosopimuskierrokselta teollisuutta kovempia palkankorotuksia ja merkittäviä parannuksia heikkoihin työsuhteisiin. Palkankorotukseksi tavoitellaan 2 euroa tunnille.

Lisäksi tavoitellaan vuokratyön kieltämistä tai merkittävää rajoittamista, vastentahtoisten nollatuntisopimusten kieltämistä ja lomien pidentämistä. Nämä nousivat esiin kyselyssä, jossa ammattiosasto kartoitti edustamiensa työpaikkojen työntekijöiden tahtotilaa työehtosopimusneuvotteluja varten.

Palvelualojen ammattiliitto PAMiin kuuluva keskolaisten ammattiosasto linjasi syyskokouksessaan osaltaan kaupanalan neuvottelujen tavoitteita. Neuvottelut alkavat tammikuun lopulla, kun kaupan työehtosopimus on päättymässä 31.1.2018.

Syyskokous huomauttaa, että esimerkiksi Kesko Oyj on maksanut osinkoja viimeisen kahden vuoden aikana enemmän kuin se on tuottanut voittoa. Osa sen työntekijöistä joutuu kuitenkin turvautumaan sosiaalitukiin minimitoimeentulon turvatakseen.

Lue lisää: Selvitys paljasti karun ilmiön: 334 miljoonaa netonnut kauppa maksattaa palkkakuluja veronmaksajilla

Ammattiosasto kyselyn mukaan lähes 100 prosenttia työntekijöistä on valmiita työtaisteluihin parempien työehtojen tavoittamiseksi. Lähes kaikki ovat valmiita lakkoihin ja merkittävä osuus työntekijöistä on valmiita jopa yli kahden viikon lakkoihin.

– Tuloksen merkitystä korostaa vielä se, että kyselyä ei pohjustettu mitenkään ja kyselyyn vastanneille ei tässä kohtaa oltu kerrottu mahdollisista lakon aikaisista avustuksista mitään, kyselyn toteuttanut ammattiosaston varapuheenjohtaja Joonas Tuomivaara sanoo tiedotteessa.

Keskolaisten ammattiosasto on jo aiemmin linjannut, että neuvotteluissa tavoitellaan kilpailukykysopimuksen ja maan hallituksen leikkausten kattamista, joiden päälle haetaan vielä ansiotason korotusta. Minimissäänkin tämä tarkoittaisi reilusti yli 10 prosentin palkankorotuksia.

– Erityisesti vuokratyövoiman käytön rajua rajoittamista voi pitää merkittävänä osoituksena solidaarisuudesta, sillä keskolaisten ammattiosaston edustamilla työpaikoilla ei käytännössä ole juuri lainkaan vuokratyöntekijöitä, ammattiosaston puheenjohtaja Petri Järvinen summaa kyselyn tuloksia tiedotteessa.

Lue myös:

Teollisuusliiton TES läpi vasta yllättävän äänestyksen jälkeen: 3,2%:n palkankorotus

Uuden liiton pomo hämmästyi: ”Tuntuu kuin muiden päätöksenteko olisi haluttu ulkoistaa meille”

Syksyn palkkapeli – Ekonomisteilta 4 huomiota

Uusi liitto avasi palkkapelin 2 %:lla: ”Kun kaikkia kirvelee se on hyvä”