Keskuskauppakamari katsoo, että Mercosur-kauppasopimuksen peruminen ei ole oikea tapa painostaa metsäpalosyytösten kohteeksi joutunutta Brasiliaa. Sen sijaan kauppasopimus tulisi ratifioida, jotta sen avulla voidaan painostaa, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vaatii.

LUE MYÖS: Järkyttävä kuva osoittaa Amazonin palojen mittakaavan – ”Brasilialaiset tuotteet boikottiin kunnes sikailu loppuu”

Romakkaniemen mukaan kauppasopimuksen ratifiointi olisi tärkeää, ”jotta sen kestävän kehityksen pykäliä voidaan käyttää oikeusperustana Brasiliaa vastaan suunnatuissa toimissa Amazonin polttamisen lopettamiseksi”. Useat poliitikot ovat päinvastoin vaatineet sopimuksen jäädyttämistä keinona painostaa Brasiliaa.

”Keskustelu siitä, että sopimus jätettäisiin ratifioimatta painostuksena Brasiliaa kohtaan kuulostaa hyvältä, mutta saattaa johtaa vain monin tavoin huonompaan lopputulokseen”, Romakkaniemi varoittaa tiedotteessa.

”Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ei ole ollut erityisen kiinnostunut sopimuksesta, joten sen jäädyttäminen voi johtaa koko sopimuksen kaatumiseen sekä Argentiinan, Paraguayn ja Uruguayn joutumiseen viattomiksi uhreiksi ilman, että sillä saadaan mitään aikaan Brasilian tuhoisien metsänpolttojen suhteen.”

Romakkaniemen toimenpide-ehdotukset eivät jää sopimuksen ratifiointiin. Tämän jälkeen luvassa olisivat kaupan kiristykset Brasilian osalta, hän suunnittelee.

”Paras tapa edetä olisikin ratifioida Mercosur-sopimus, avata kauppa Argentiinan, Paraguayn ja Uruguayn kanssa, mutta samalla käyttää kestävän kehityksen lausekkeita oikeusperustana Brasiliaan suunnattuihin pakotteisiin”, Romakkaniemi toteaa.

”Kielletään brasilialaisen lihan ja maataloustuotteiden tuonti sen jälkeen kokonaan ja suunnataan siten Mercosur-sopimuksen tuontikiintiöt sen muille osapuolille, niin osutaan sinne mihin Bolsonaroa ja hänen kannattajiaan sattuu koviten.”

Aiemmin brasilialaistuotteiden tuontikieltoa esitti kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk).

Euroopan unioni sekä Argentiina, Brasilia, Paraguay ja Uruguay saavuttivat kesäkuussa yhteisymmärryksen Mercosur-kauppasopimuksesta. Euroopan parlamentti ei kuitenkaan vielä ole hyväksynyt eli ratifioinut sopimusta.

Sopimukseen sisältyy kohta, joka painottaa Pariisin ilmastosopimuksen pykälien noudattamista Mercosurin piirissä. Pääministeri Antti Rinne totesi torstaina Iltalehdelle, että kauppasopimuksen jäädytystä voidaan periaatteessa käyttää hyväksi metsäpaloasiassa.

”Kauppasopimus ei sinällään sisällä juridisesti keinoja, mutta ääritapauksessa, jos sopimus olisi voimassa, voisi kyseeseen tulla kauppasopimuksen jäädyttäminen”, Rinne sanoi.

LUE MYÖS: Macron ja Bolsonaro ajautuivat sanasotaan metsäpaloista – ”Brasilian oma asia”