Lahden kaupungin tietojärjestelmissä kesäkuussa havaittu tunkeutuminen oli järjestelmällinen hyökkäys, keskusrikospoliisi kertoo esitutkintansa perusteella.

Poliisille tehtiin asiasta tutkintapyyntö tiistaina 11. kesäkuuta. Epäillyssä hyökkäyksessä kaupungin tietojärjestelmiin tunkeuduttiin laittomasti, minkä jälkeen tekijä tai tekijät ovat toimineet järjestelmässä aktiivisesti ja saaneet aikaan vahinkoa haittaohjelmaa levittämällä. Hyökkäyksen kohteeksi on tämänhetkisten tietojen mukaan joutunut ainakin tuhat laitetta, poliisi kertoo.

Epäiltyä rikosta tutkitaan törkeänä tietojärjestelmän häirintänä.

”Hyökkäyksen tarkkaa tekotapaa emme tutkinnallisista syistä voi avata. Nyt voidaan kuitenkin varmasti sanoa, että kyseessä on ollut järjestelmiin kohdistuva hyökkäys, eikä esimerkiksi yksittäisen käyttäjän tekemä virhe”, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen KRP:stä kertoo tiedotteessa.

”Epäillystä hyökkäyksestä tehtiin heti viranomaisille ilmoitus, jolloin pystyimme reagoimaan välittömästi. Tällaisissa tapauksissa mahdollisimman varhainen yhteydenotto mahdollistaa vahinkojen rajoittamisen ja todistusaineiston keräämisen ja sujuvoittaa siten esitutkintaa.”

Keskusrikospoliisiin sijoitettu Poliisin kyberrikostorjuntakeskus tekee asian tutkinnassa tiivistä yhteistyötä palveluntarjoajan kanssa.