Pelastakaa Lapset ry ja Keskusrikospoliisi varoittavat lasten ja nuorten perheitä sosiaalisen median ja etenkin kuvien sekä tietokoneen web-kameran riskeistä.

Pelastakaa Lasten asiantuntijat ovat työssään kiinnittäneet huomiota lasten itse ottamien ja lapsista otetun seksuaalissävytteisen kuvamateriaalin ”hallitsemattomaan leviämiseen ja päätymiseen epäasialliseen tai rikolliseen käyttöön”. Ilmiö näkyy myös poliisin työssä.

”Näemme Nettivihje-työssämme jatkuvasti, miten lasten kuvia käytetään väärin. Haluamme, että lapset ja nuoret itse, mutta myös huoltajat huomioivat digiturvataidot entistä paremmin osana arkista toimintaa”, Pelastakaa Lasten erityisasiantuntija Nina-Vaaranen-Valkonen sanoo tiedotteessa.

Turvallisesti verkossa -kampanjassa nostetaan esiin erityisesti kuvamateriaaliin liittyvät turvataidot.

”Poliisin mielestä lasten ja nuorten pitäisi kiinnittää huomiota siihen, mitä riskejä liittyy tietoverkkojen käyttämiseen, esimerkiksi kuvien jakamiseen", sanoo KRP:n rikosylikomisario Sari Sarani.

”Läppärin tai mobiililaitteen web-kameralla otettua kuvamateriaalia tallennetaan ja käytetään väärin. Toivomme, että lapset ja nuoret kameraa käyttäessään pysähtyisivät aina harkitsemaan, mitä kuvamateriaalia he ovat aikeissa jakaa. Nuoren esimerkiksi rakkauden huumassa itse ottama ja seurustelukumppanille jakama seksuaalinen kuvamateriaali sisältää aina riskin kuvien väärinkäyttöön ja hallitsemattomaan leviämiseen verkossa”, Vaaranen-Valkonen jatkaa.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että kannettavan tietokoneen web-kamera kannattaa pitää peitettynä silloin, kun web-kameraa ei käytetä. Web-kameran voi peittää esimerkiksi irrotettavalla tarralla tai web-kameran suojuksella.

Kameran välityksellä tapahtuvassa verkkokeskustelussa ja toiminnassa kannattaa aina käyttää harkintaa.

”Lapset ja nuoret eivät ilman ohjeistusta ymmärrä, että erilaisten palveluiden live-chatteja tallennetaan vääriin tarkoituksiin: kameran kautta katsellaan, kuvataan ja taltioidaan kuvia ja siksi kannettavan tietokoneen kamera kannattaa pitää peitettynä. Lasten ja nuorten tulisi oppia peittämään kamera”, tiedotteessa neuvotaan.

Pelastakaa Lapset tekee yhteistyötä keskusrikospoliisin kanssa lasten suojelemiseksi digitaalisessa mediassa.