Kun äänistä on laskettu puolet, keskusta on jäämässä kokonaan ilman kansanedustajaa Helsingin vaalipiirissä.

”Siltä näyttää tällä kertaa. Totta kai tulos on pettymys, mutta aina kun vaaleihin lähtee, niin täytyy ottaa tämäkin mahdollisuus huomioon”, sanoo keskustan Helsingin kärkiehdokas Kimmo Tiilikainen.

Edelliskauden ympäristöministeri tuli valituksi eduskuntaan neljä vuotta sitten Kaakkois-Suomen vaalipiiristä, missä hän keräsi yli 9 000 ääntä.

”Otin tietoisen riskin vaihtamalla vaalipiiriä. Olen tietysti porukan puolesta harmissani, jos tuota yhtäkään paikkaa ei saavuteta. Mutta lasketaan äänet”, Tiilikainen toteaa.

Mistä tämä johtuu, että keskustan on niin vaikea menestyä Helsingissä?

”Jos sen tietäisimme, tuloshan olisi paljon parempi.”

Helsingissä myös ehdolla ollut pääministeri Juha Sipilän (kesk) erityisavustajana toiminut Eeva Kärkkäinen pohtii, että pääkaupunkiseutu on keskustalle haastava etenkin silloin, kun gallupeissa menee huonosti.

”Aina kun keskusta menettää paljon kannatusta, se menettää erityisen paljon pääkaupunkiseudulla. Helsingissäkin valtakunnallinen kannatus vaikuttaa tosi paljon vaalitulokseen. Niin on käynyt nytkin”, Kärkkäinen sanoo.

”Toki sekin vaikutti, ettei meillä ollut istuvaa kansanedustajaa. Jos verrataan vuoden 2011 eduskuntavaaleihin, jotka olivat keskustalle tosi tappiolliset, niin silloin oli istuva kansanedustaja ehdolla, kun Mari Kiviniemi oli ehdolla. Silloin emme menettäneet Helsingin paikkaa”, Kärkkäinen jatkaa.

SEURAA LIVENÄ: Seuraa vaalien tuloksen kehittymistä – Live-studio ja tulospalvelu tässä

LUE MYÖS:

”Keskusta sai turpaan – voi rehellisesti sanoa”

Juha Sipilä myönsi heti: ”On se raju pudotus”

Ennakkoäänissä ykkössija, SDP:n valvojaisissa raikuvat aplodit – ”Jännitettävää koko illalle”