Kuva: Tiina Somerpuro

Yksi koronakriisin suuria aiheita on koko EU:n laajuiset apumekanismit koronarajoitusten aiheuttamien tuhojen korjaamiseksi.

EU:n kritisointi on historiallisestikin katsottuna perussuomalaisten ydinosaamista. Nyt EU-kriisipaketteihin liittyvässä keskustelussa näytti jo hetken siltä, että perussuomalaiset oli valmiina hyökkäämään täysillä.

Hallituksen kakkospuolue keskusta, joka on historiallisestikin katsottuna ollut EU-kriittinen, näyttää ainakin tällä hetkellä onnistuvan torppaamaan oppositiopuolue perussuomalaisten hyökkäykset.

Keskusta ilmoitti jo hyvissä ajoin ja harvinaisen selvästi, että EU:n elpymisrahasto ei tällaisenaan sille käy. Eilen torstaina selvisi, että tämä on myös koko hallituksen kanta.

”Suomen hallituksen kanta on, että komission ehdotusta elpymisvälineeksi ei voida esitetyssä muodossa hyväksyä”, sanoi valtiovarainministeri Katri Kulmuni eduskunnassa torstaina.

Kulmuni luetteli, että elpymisvälineen tuen tulee olla lainapainotteista, takaisinmaksuajan pitää olla lyhyempi kuin esitetty 30 vuotta ja elpymisvälineen voimassaoloaikaa on lyhennettävä neljästä vuodesta. Kulmuni korosti perustuslakivaliokunnan kantoja ja puhui myös ”laajasta kansalaishyväksynnästä”.

Tämä linja on saanut jo kehut taloustieteilijä Tuomas Maliselta, joka on kannoissaan ollut hyvin lähellä perussuomalaisia.

Paljon kuvaava on myös keskustan kansanedustajan Mikko Savolan tviitti.

”Politiikka on ihmeellistä. Pidin erittäin kriittisen puheenvuoron EU-komission elpymisrahastoesityksestä. Joku voisi sanoa, että haukuin sen. PS edustaja seuraavassa puheenvuorossa: ’keskustalaisetkin täällä iloitsevat lapioidessaan rahaa Eurooppaan’ Hmm.”

Kun keskusta itsekin tyrmää elpymisrahastoesityksen, perussuomalaisten huuto menettää voimansa. Voi jopa sanoa, että tässä erässä perussuomalaisten EU-kritiikiltä lyötiin ilmat pihalle. Vaikka kanta on koko hallituksen, nimenomaan keskusta ilmaisi ensimmäisenä kriittisen kantansa.

Mutta tulossa on varmasti uusi erä. Nyt vasta aletaan neuvottelemaan EU:ssa. Katri Kulmunikin sen sanoi:

”Haluan korostaa, että nyt ollaan muodostamassa Suomen kantoja komission esitykseen. Emme muodosta siis kantaa neuvottelutulokseen, koska sitä tulosta ei ole vielä olemassa. Sen aika tulee kyllä, ja silloin meidän on oltava tarkkoja.”

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.