Pääministeripuolueen aseman toimitusministeristön johtajaksi vaihtanut keskusta on julkaissut uuden mallinsa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi. Se muistuttaa kovasti gallupjohtaja sdp:n esittelemää mallia.

Keskustan uudistus toteutettaisiin yhä maakuntapohjalta. Selkeänä erona hallituksen kaatuneeseen malliin keskusta linjaa, että ”palvelut tuotetaan julkisena palveluna”. Yksityisille terveysyrityksille on varattu vain rajallinen, täydentävä rooli.

”Yksityinen sektori, järjestöt ja osuuskunnat täydentävät sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Tämän on tapahduttava hallitusti”, keskusta painottaa.

”Perustasolla osassa palveluista ihmisille taataan valinnan mahdollisuus. Asiakasseteliä käytetään palvelujen täydentämiseen ja jonojen purkuun.”

Keskusta painottaa myös, että sen uusi malli on arvioitu perustuslaillisesti kestäväksi. Hallituksen uudistus takertui muun muassa perustuslaillisiin ongelmiin.

Keskustan sote-ohjelman mukaan ”maakunta vastaa siitä, että toimipisteet ovat lähellä ja että hoidon saatavuuden tavoitteita noudatetaan”. Myös erikoissairaanhoito on maakunnan vastuulla. Palveluverkosta päättää maakunta.

Keskustan uusi sote rakennettaisiin 18 maakunnan pohjalle. Kuitenkin keskusta arvioisi, onko Helsingin osalta erityistarve omaan alueelliseen ratkaisuun.

Myös sdp:n mallissa sote-palveluiden järjestämisestä vastaisi 18 itsehallintoaluetta, joita puolue kutsuu sote-kunniksi. Samoin demareidenkin mallissa pääkaupunkiseutu olisi ”erilliskysymys”, ja palveluiden tuotannon lähtökohta julkinen sektori.

LUE MYÖS: Sdp julkaisi sote-mallinsa: 1000 lääkäriä tai hoitajaa lisää – ”Valinnanvapautta voidaan lisätä”

Keskustan mallissa palveluiden rahoituksen päävastuu on valtiolla. Rahoituksen riittävyyden turvaamisen ratkaisu voisi keskustan mukaan olla maakuntien verotusoikeus.

”Maakuntaveron vaikutukset on selvitettävä huolellisesti ja laajasti. Se ei saa johtaa ansiotuloverojen kokonaistason kiristymiseen. Maakuntavero ei ole lisävero vaan uusi muoto verotuksessa”, keskusta linjaa.

Sdp:n mallissa sote-kunnilla olisi verotusoikeus. Sekä sote-kuntien että maakuntien päättäjät – valtuustot – valittaisiin suorilla vaaleilla.

LUE LISÄÄ: Näkökulma: Paljastava sote-kommentti – Juha Sipilä ja Antti Rinne löysivät toisensa

Keskustan tavoitteena on kuitenkin ”monialainen maakunta”.

”Se tarkoittaa sitä, että sote-palveluiden rinnalla maakunnat osaltaan vastaavat jatkossa myös elinvoima- ja aluekehitystehtävistä sekä työvoima- ja yrityspalveluista. On koottava hajallaan oleva muu maakunnallinen hallinto ja valtion moninaiset aluehallintotehtävät samalla toimijalle. Nyt yli 400 organisaation vastuulla olevat tehtävät kootaan 18 toimijalle”, keskusta hahmottelee.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä toteaa Uuden Suomen ja Kauppalehden haastattelussa, että hän on valmis portaittaiseen etenemiseen maakuntien tehtävien osalta.

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

LUE MYÖS:

Juha Sipilä: ”Ilmapiiri muuttui – Me tavoittelemme veturin paikkaa”

Sote-paperit: Hallitukselle tukea notifikaatiolinjassa – Professori pöyristyi Sipilän julki tuomasta viestistä

Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

Vaalikone: Maahanmuutto ja viinit ruokakauppaan jakavat puheenjohtajia – ”Suomalaiset ovat parhaita selvin päin”