Keskustan mukaan puolueen kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen ei ole vaalikelpoinen puolueen puheenjohtajakilvassa.

Keskusta vetoaa hankkimaansa asiantuntijoiden oikeudelliseen arvioon. Keskustan puoluehallitus yhtyy arvioon yksimielisesti ja ”pitää itsestään selvänä, että kilpailevan puolueen jäsen ei voi pyrkiä Keskustan puheenjohtajaksi”, kuten Väyrynen on pyrkinyt tekemään perustamastaan Kansalaispuolueestaan huolimatta.

– Väyrynen ei vaalikelpoinen, keskusta tiedottaa päätöksestään asiantuntijalausuntoon viitaten.

Puoluehallitus kertoo käyneensä torstaiaamun kokouksessaan ”keskustelun oikeudellisesta asiantuntijalausunnosta Paavo Väyrysen mahdollisuudesta toimia ehdokkaana Suomen Keskusta r.p:n puheenjohtajaksi kesällä 2018”. Puolue oli pyytänyt lausunnon yhdistysoikeuden asiantuntijoilta ministeri Lauri Tarastilta ja professori Heikki Halilalta.

– Asiantuntijat katsovat, että sääntöjen 4 §:n 5 kohta tulee ottaa asianmukaisesti huomioon puheenjohtajan kelpoisuusvaatimuksissa. He toteavat yksiselitteisesti, että puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen, puoluehallitus tiedottaa.

– Keskustan puoluehallitus totesi myös, että Keskusta on pitänyt ovea auki Paavo Väyryselle, mutta hän on itse sen sulkenut.

Keskustajohdon kuulemien asiantuntijoiden mielestä kilpailevan puolueen perustaminen ja toiminta sitoutumattona toisen puolueen valtuustoryhmässä ”on osoitus siitä, että Väyrynen on irtautunut kahdella tavalla Suomen Keskustasta poliittisessa toiminnassa”.

Lue myös: Asiantuntijat keskustalle: Säännöissä Väyrysen mentävä porsaanreikä

”Puheenjohtajakilvan reilun pelin ehdot”

Keskusta kertoo, että puoluehallitus myös määritteli ”puheenjohtajakilvan reilun pelin ehdot”.

– Keskustalaisten näkökulmasta reilun kilvan vähimmäisehto on se, että kaikki ehdokkaat ovat Suomen Keskusta r.p:n jäseniä sekä ennen ja jälkeen Sotkamon puoluekokouksen. Rehdissä kilvassa puolueen johtotehtäviin ehdolla olevat sitoutuvat myös kunnioittamaan Sotkamon puoluekokouksen henkilövalintoja ja poliittisia linjauksia, puoluehallitus toteaa.

– Rehtiin kilpaan kuuluu myös se, että kukaan ehdokkaista ei ole luomassa kilpailevia puoluehankkeita, ja jos ovat niin tehneet, luopuvat niistä välittömästi.

Väyrynen on ilmoittanut jättävänsä keskustan jäsenyyden jos häntä ei valita puheenjohtajaksi.

Mainitut ”asiantuntijoiden esittämät sääntömuutokset puoluejohtoon ehdolla olevien vaalikelpoisuudesta” lisätään keskustan sääntöihin osana aiemmin käynnistettyä sääntöuudistusta.