Keskusta haluaa poistaa keskioluen ruokakaupoista ja palauttaa sen myynnin takaisin Alkoon, selviää puolueen julkistamasta vaaliohjelmasta.

Puoluesihteeri Timo Laaninen vahvistaa asian Uudelle Suomelle ja toteaa, että asia nostetaan esille myös hallitusneuvotteluissa, mikäli gallupkärjessä oleva keskusta on myös vaaleissa Suomen suurin puolue.

– Kyllä se sitä tarkoittaa, Laaninen sanoo.

Keskustan vaaliohjelma julkaistiin eilen myös puolueen verkkosivuilla. Neljää pääkohtaa täsmennetään kutakin edelleen neljällä tavoitteella, joissa viitataan eri puolue-elimien valmistamiin ohjelmiin. Puolueen vuonna 2013 tekemä alkoholipoliittinen linjaus – missä keskioluen rajoittaminen mainitaan – löytyy Vastuunotto-kohdan alta. Myynnin rajoitusta perustellaan alkoholin haitoilla ja niiden aiheuttamilla valtavilla kustannuksilla.

Täyskieltoa keskusta ei aja, vaan jatkossa kaupoissa voitaisiin myydä niin sanottua kakkosolutta, eli alkoholipitoisuudeltaan 3,7-tilavuusprosentin juomia.

– Tämä olisi Ruotsin mallin mukainen, ja kyllä se Ruotsissa on kohtuullisesti tällainen raja toiminut. Siinä mielessä tämä on voimassaoleva puolueen kanta, puoluesihteeri Laaninen toteaa.

Keskioluen myynti vapautettiin kauppoihin vuonna 1969 ja sen toivottiin muuttavan pontikkakansan juomistottumuksia miedomman oluen suuntaan. Alkoholikulttuuriin muutosta keskusta penää edelleen.

– Hidas kulttuurinmuutoshan se on. Ehkä sitä on jo jonkun verran tapahtunutkin, mutta sitä haluaisimme edelleen vauhdittaa. Lähinnä tämä on julkisen keskustelun paikka ja ennen muuta nuorempiin sukupolviin siinä pitää koittaa vaikuttaa. Me tietysti suurten ikäluokkien edustajat olemme omat tapamme oppineet ja niitä voi olla vaikea muuttaa, Laaninen pohtii.

Keskustan alkoholipoliittisesta linjauksesta kertoi ensimmäisenä viihdelehti Stara.