”Keskusta katsoo, että ensisijaisesti hallitusvaihtoehdot on tunnusteltava vaalivoittajien kesken.” Näin toteaa keskustapuolue hallitustunnustelija Antti Rinteelle (sd) antamassaan vastauksessa.

”Jos siitä [vaalivoittajien yrityksestä] ei mitään tule, niin sen jälkeen voidaan palata asiaan”, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Keskusta julkaisi vastauksensa maanantaina. Puolue antaa vastauksessaan samalla Kaikkosen sanoin ”ehdot sille, että voisimme hallitukseen joissain oloissa lähteä”. Näiden kymmenen kynnyskysymyksen joukossa keskeisiä ovat sitoutuminen työllisyysasteen nostamiseen 75 prosenttiin ja julkisen talouden tasapainottamiseen sekä se, että ”yrittäjien ja yritysten verotusta ei saa kiristää”.

Sdp olisi tiukentamassa omistamisen verotusta sekä poistamassa joitakin yritysten veroetuja. Keskustan vastauksissa todetaan, että ”kotimaisen pk-yrittäjyyden tukemista pitää jatkaa korottamalla yrittäjävähennys 8 prosenttiin” nykyisestä viidestä prosentista, kun taas sdp olisi poistamassa koko vähennyksen.

Myös perhevapaauudistus voisi olla keskustan ja sdp:n välinen kiistakapula. Keskusta pitää kiinni linjastaan, että oikeus kotihoidontukeen on säilytettävä lapsen kolmeen ikävuoteen saakka.

Sdp ja vihreät ovat viikonloppuna kiistelleet metsien käytöstä. Kun vihreät toteaa vastauksessaan Rinteelle, että metsien hakkuita on vähennettävä, on keskustallakin vastauksessaan kannanotto asiaan.

”Keskusta ei hyväksy toimia, joilla metsien kestävää käyttöä rajoitetaan”, puolue toteaa.

LUE MYÖS:

Vihreät vastasi Antti Rinteelle: ”Metsähakkuita on pienennettävä”

”Kuinka suuri lasku Suomelle lankeaa maksettavaksi?” – Sellutehtaasta saattaa revetä riita hallitusneuvotteluissa

Nyt alkoi vääntö sellutehtaasta: ”Miksi vihreät kakoo tässä?”