Hallituspuolue keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi sanoo suoraan, että hallituksen erimielisyys metsäkysymyksessä on ”surkea tilanne”.

Asia liittyy EU-taksonomiaan, jonka tarkoituksena on ohjata rahoituslaitosten sijoituksia ympäristön kannalta kestäviin kohteisiin.

Hallituksen rivit repesivät muodostettaessa kantaa komission taksonomiaesitykseen, jolla määritellään myös se, millainen metsien käyttö täyttää kestävän rahoituksen ehdot. Hallitus päätyi vastustamaan taksonomia-asetuksen ilmastoa koskevan säädösehdotuksen hyväksymistä. Vihreät ja vasemmistoliitto jättivät eriävän mielipiteen.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo tyrmäsi nopeasti julkisuudessa hallituksen ratkaisun ja vahvisti Demokraatille, että vihreät aikoo äänestää taksonomian puolesta eli hallituksen linjaa vastaan, jos asia tulee suuren valiokunnan äänestykseen.

Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Holopainen tosin totesi Suomen yrittäjien aluevaalitentissä tänään, että vihreät on ilmaissut hallituksessa olevansa eri mieltä, mutta vielä ei ole linjausta siitä, mikä on kansanedustajien eduskuntakäyttäytyminen.

Komission taksonomia-asetusehdotuksesta saavutettiin neuvoston, parlamentin ja komission kesken sopu Suomen puheenjohtajuuskaudella 2019. Huhtikuussa 2021 komissio julkaisi delegoidulla säädöksellä tekniset arviointikriteerit kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmälle.

”Surkea tilanne”

Lohi kommentoi hallituksen kiistaa tänään tänään aluevaalitentissä.

”Tunnustan suoraan, että onhan se surkea tilanne, jos hallitus ei kykene näin tärkeässä kansallisessa edunvalvontatilanteessa muodostamaan yksimielistä kantaa. Kyllä se hämmentää ja odotan nyt mielenkiinnolla, mitä eduskunnassa tulee tapahtumaan tämän äänestyksen suhteen”, Lohi sanoi tentissä.

Pääministeripuolue sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen ei pitänyt erityisen dramaattisena sitä, että hallitus jäi erimieliseksi.

”Joskus käy niin.”

Enemmistön mukaan mennään ja se on Mäkysen mukaan hyvä.

Hänen mukaansa sdp:n eduskuntaryhmä kävi asiasta sisäisen keskustelun, johon pääministeri Sanna Marin (sd) toi esityksen siitä, mikä puolueen linja asiassa voisi olla.

Puolue ei Mäkysen mukaan näe, että vastaan äänestäminen olisi ristiriidassa hallituksen ilmastotavoitteiden kanssa, vaan kyse on siitä, onko Suomella valta päättää omista metsistään ja metsäpolitiikastaan.

Tarkalleen ottaen taksonomia on vapaaehtoinen järjestelmä, mutta metsäteollisuudessa on nähty, että käytännössä siitä tulisi pakollista, koska taksonomia vaikuttaa siihen, kuinka edullista rahoitusta yritykset voivat saada.

Tekeekö kokoomus välikysymyksen?

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi, että kokoomus tukee asiassa voimakkaasti keskustaa. Häneltä kysyttiin, tekeekö kokoomus asiasta välikysymyksen.

Aiemmin kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kertoi Uudelle Suomelle, että puolue harkitsee välikysymystä, joka oli esillä viime viikolla puolueen ryhmäkokouksessa.

Nyt Orpo kuitenkin sanoo, että oleellista on se, onko hallitus jakautunut kahtia tulevissakin asioissa, jotka ovat Suomen metsänhoidon ja -käytön kannalta vielä tärkeämpiä kuin nykyinen delegoitu säädös.

”Jos tämä kehitys jatkuu, kyllä se silloin on erittäin suuren epäluottamuksen paikka hallitukselle. Hallituksen rivien pitää olla näin keskeisessä kansallisessa asiassa suorassa. Sanon senkin vielä, että pääministeri Suomessa johtaa Eurooppa-politiikka. Pääministeri voi halutessaan määritellä Suomen linjan. Hän ei ole tehnyt sitä riittävän ajoissa, ja minusta tässä on suuri ongelma”, Orpo sanoi.

Tällä hetkellä käsittelyssä ovat ilmastokriteerit, loput tekniset säädökset julkaistaan myöhemmin.

Lohen mukaan komission valta lähteä viemään eteenpäin näin merkittävää poliittista linjausta delegoidulla säädöksellä pitää kyseenalaistaa. Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen vaati eilen maanantaina, että Suomen on haastettava komissio EU-tuomioistuimeen asian takia.

”Minusta se on ihan relevantti kysymys”, Lohi sanoi.

"Metsät kuuluvat meille, autot teille ja velat niille, jotka ne ovat ottaneet."

Viimeinen summaus sai oppositiopuolue perussuomalaisten Riikka Purran kehumaan keskustan linjaa.

”Hyvä linja, onneksi olette hallituksessa”, Purra sanoi.

EU-maiden ministerit äänestävät ensimmäisestä delegoidusta säädöksestä 8. joulukuuta, mutta esitys tuskin kaatuu. Suomen lisäksi Ruotsi on kertonut äänestävänsä sitä vastaan.

LUE SEURAAVAKSI: