Kansanedustajan, keskustan varapuheenjohtajan Petri Honkosen kanta yhteisvaluutta euroon on kriittinen, ja hän arvioi, että Suomi pärjäisi paremmin ilman euroa. Honkosen mukaan euro sopii erityisen hyvin nousukauteen ja Saksan kaltaiselle rikkaalle maalle. Suomen kohdalla, jonka talouden rakenteet ovat uudistuneet hitaasti, jos lainkaan, tilanne on toinen.

”Kun euroon mentiin, silloin kauniisti ajateltiin, että Suomen talous uudistuu ja työmarkkinat uudistuvat, jotta pärjätään euro-olosuhteissa. Näin ei ole tapahtunut, että edelleenkään emme ole euro-olosuhteisiin sopeutuneet. Nousukaudella euro on hyvä järjestelmä, laskusuhdanteessa huono.”

Ei Honkonen sentään olisi rajuja irtiottoja tekemässä, vaan hyväksyy sen, että niin kauan kuin Saksa on eurossa, on Suomikin. Jos kuitenkin Italian kaltaiset suuret kansantaloudet romahtavat, olisi hänen mukaansa kyse ääritilanteesta, mistä voisi seurata eurojärjestelmän kriisi. Sellaisessa tilanteessa Honkonen uhraisi euron pelastaakseen EU:n.

”Euroalueen tulevaisuus huolettaa minua kuitenkin todella paljon. Ettei vaan koko EU kaadu siihen, sitä minä pelkään.”

Tämä on lyhennelmä jutusta, joka on julkaistu alun perin 15.5.2020 Uuden Suomen 200 kansanedustajaa -sarjassa. Lue tilaajille tarkoitettu laajempi juttu tästä linkistä.

Katso Petri Honkosen videohaastattelu.