Konkarikansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) analysoi Ylen Politiikkaradiossa keskustan kannatusalhoa. Ministerinäkin vaikuttanut Anttila ehti toimia kansanedustajana yli 30 vuotta, mutta ei lähtenyt enää ehdolle huhtikuun eduskuntavaaleihin.

Anttila arvioi Ylelle, että Juha Sipilän hallitus laittoi Suomen kuntoon. Siitä huolimatta puolue menetti 18 eduskuntapaikkaa huhtikuun vaaleissa.

LUE LISÄÄ: Painajainen keskustassa – Konkarit avautuvat Kanava-lehdessä: ”Vihreät ja perussuomalaiset ottivat pihteihinsä”

Miksi niin kävi?

”Sen takia, että me unohdimme kertoa, mitä me olimme tehneet, mutta myös unohdimme kertoa sen, millä perusteella ne eri päätökset tehtiin”, Anttila vastasi kysymykseen Politiikkaradiossa perjantaina.

Anttilan mukaan osa Sipilän hallituksen päätöksistä kohteli keskustan omiakin kannattajia niin, että nämä eivät niitä hyväksyneet.

”Esimerkiksi indeksien leikkaaminen kaikilta. Se on keskustalaisittain katsottuna väärä päätös, kun sen sanoo ihan rehellisesti.”

Sipilän hallitus päätti jäädyttää kansaneläke- ja kuluttajahintaindeksiin sidottujen etuuksien indeksikorotukset vuoden 2019 loppuun asti. Tukisummat eivät siis ole nousseet, vaikka hinnat nousevat.

Anttilan mukaan keskusta yritti perua jäädytykset viimeisessä budjettiriihessä, mutta ei onnistunut.

”Meille kävi niin, että pistimme Suomen kuntoon, mutta unohdimme hoitaa yhdessä keskustan jäsenistön kanssa sen, että miten nämä päätökset ovat syntyneet, miksi niitä tarvittiin ja missä niissä on sitten rakennettuna se keskustalainen oikeudenmukaisuus ja heikommista huolehtiminen, joka on ollut keskustan tehtävä iät ja ajat.”

Keskustaa on kritisoitu rökäletappion jälkeen siitä, että puolue lähti hallitukseen. Anttilan mukaan keskustalaiset olivat menossa luontaisesti oppositioon, mutta päätyivät kantamaan vastuuta hallitukseen, kun enemmistöhallituksen muodostaminen osoittautui liian vaikeaksi ilman keskustaa.

”Kun ei Suomeen saatu muuten hallitusta kasaan. Vastuunkanto painoi.”

Anttila iloitsee siitä, että keskustalla on merkittävä rooli Antti Rinteen (sd) hallituksessa.

”Väitän, että meillä ei ole koskaan ollut näin keskustalaista hallitusohjelmaa kuin tällä hetkellä on.”

”Tämän hallituksen kokoonpano mahdollistaa nyt heikommista huolehtimisen, joka on ollut se minun elämäntehtäväni poliitikkona”, Anttila summaa.

Keskusta valitsee Juha Sipilän seuraajan puoluekokouksessa 7. syyskuuta. Konkaripoliitikko Anttila odottaa uudelta puheenjohtajalta sitä, että tiedostetaan tehdyt virheet ja vältetään ne jatkossa.

”Hoidetaan asioita niin, että pidetään meidän jäsenet ja kenttä mukana.”

LUE MYÖS:Keskustalainen avautuu puoluejohdolle: ”Puolueen tila kriittinen – Kepun herrat eivät vaivaudu”

Keskustajohtaja ryöpyttää: Todella huono, aivan sysisurkea tulos – ”Suomalaisten luottamus keskustaan on rapautunut”

”Sanalla sanoen karmea gallup” – Keskustan puoluesihteeri: Mitä jos keskusta ei nousekaan?

MTK-pomo lehdille: Keskustalta virheliike – sotkee itse hallituskuviotaan puheenjohtajapelillä

Juha Sipilä tunnustaa olleensa rasite puolueelle: ”Se asia laitetaan kuntoon”