Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen pettyi europarlamentaarikko Paavo Väyrysen ilmoitukseen jättää tehtävänsä keskustan puolue-elimissä.

– Toki tämä yllätys oli, Laaninen sanoo Uudelle Suomelle.

– Toivon, että tämä on tilapäinen päätös. Hän on jatkossakin tervetullut puolue-elinten kokouksiin, jossa hänellä on läsnäolo- ja puheoikeus kunniapuheenjohtajana ja meppiryhmän edustajana, hän lisää.

Laanisen mukaan toive on puolueen yhteinen. Hän ei ole kuitenkaan vielä ehtinyt olla Väyryseen yhteydessä.

– Tämä kaikki erimielisyys näyttää kiteytyvän SIIHEN, että pitääkö Suomen olla euroalueen jäsen. Tässä suhteessa se linjavalinta tehtiin hallitusneuvotteluissa, että keskusta tukee talouslinjaa, jonka yksi osa on, että olemme euron jäsen, hän sanoo.

Laanisen mielestä politiikassa olisi monia alueita, joissa Väyrysen osaamisesta ja kokemuksesta olisi keskustalle käyttöä.

Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että puolueeseen on syntynyt ”epäpyhä valtapoliittinen liittoutuma”. Hänen mukaansa keskustan linjan määräävät nyt liberaalit tukenaan joukko lestadiolaispoliitikkoja.

– Alkiolaiset, perinteisen keskustapolitiikan kannattajat, on pantu sivuun, Väyrynen toteaa.

Onko keskustassa syntynyt jako alkiolaisiin ja liberaaleihin?

– Tästä kohdasta siinä kirjoituksessa olin erityisen surullinen. Minusta on hirveän väärin ryhtyä jakamaan väkeä vuohiin ja lampaisiin. Tulee mieleen eräiden muiden puolueiden ikävät kokemukset, kun väenvängällä ruvetaan jakamaan väkeä, että nuo on nuo taistolaiset ja nuo enemmistökommunisteja, Laaninen vastaa.

Hänen mielestään ”olisi nyt vaarallista” ryhtyä luettelemaan nimi nimeltä kuka on liberaali, kuka alkiolainen ja kuka on lestadiolainen.

– Minä ainakin pyytäisin lupaa saada olla pelkästään keskustalainen ilman mitään sen kummempia määritteitä. Uskon, että aika iso joukko on samoilla linjoilla. Tästä olen surullinen ja pahoillani, että Väyrynen ryhtyy jakamaan keskustalaisia parempiin ja huonompiin keskustalaisiin, hän lisää.