Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen arvioi Ylen Ykkösaamussa keskustan ja vihreiden välejä kesän kinastelun jäljiltä.

Vihreät ja keskusta ovat olleet eri linjoilla ympäristöpolitiikasta, ja julkisuudessa on nähty koviakin ulostuloja. Huomiota ovat herättäneet etenkin ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Hannu Hoskosen (kesk) ulostulot.

LUE TARKEMMIN: Kaivoslaista repesi riita: Keskustalainen ryöpytti vihreitä Ylellä – ”Tämä höyrypäinen intoilu hirvittää”

Hoskosen ulostuloja ovat aiemmin ihmetelleet ainakin vihreiden konkaripoliitikot Osmo Soininvaara ja Pekka Haavisto. Myös vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari kommentoi aiemmin asiaa Uudelle Suomelle ja toivoi keskustan tilanteen rauhoittuvan.

LUE LISÄÄ: Keskustalaisen rajut ulostulot hämmentävät vihreissä – Soininvaara: ”Säälittävää ja pelottavaa”

Kysymys vihreiden ja keskustan väleistä sai ryhmyri Kurvisen nauramaan Ylen Ykkösaamussa.

”Meillä oli vähän villi kesä”, hän totesi naurua äänessään.

Kurvinen kertoi olleensa itse yhteydessä vihreiden vaikuttajiin ja puoluejohtoon. Kurvisen mukaan puolueiden välit ovat asialliset ja kunnossa.

LUE MYÖS: Keskustalainen ryöpytti vihreitä – Pekka Haavisto kesän ”kuplinnasta” Ylellä: ”Yllättävää”

Kurvinen kuitenkin lisäsi, ettei keskusta tule hyväksymään kieltojen ja pakkojen politiikkaa. Hän viittasi syntyvyyskeskusteluun, jossa esiin on nostettu myös ilmastonäkökulmaa ja kyseenalaistettu lastenhankinnan mielekkyyttä. Tällaisia kommentteja keskusta pitää Kurvisen mukaan vouhotuksena. Kyseessä ei tosin ole vihreän puolueen kannanotto.

Kurvinen totesi, että näkemykset uusiutuvasta energiasta yhdistävät keskustaa ja vihreitä. Hän korosti, että molemmat puolueet ovat sitä mieltä, että ilmastonmuutosta pitää torjua. Keinoista vain on erimielisyyttä.

Kurvinen on itsekin ottanut osaa kinasteluun ja vaati heinäkuun alussa Uuden Suomen haastattelussa hallituskumppaneita pitäytymään hallitusohjelmassa. Kurvisen mukaan ”sooloilu ja sekoilu” ei kuulu hallitukseen. LUE LISÄÄ: ”Sitä me emme katsele päivääkään” – Keskustan Kurviselta ukaasi hallituskumppaneille

Tuolloin taustalla oli erimielisyyttä aktiivimallin purkamisaikataulusta. Vihreiden osalta keskustelua oli ollut etenkin ”Isis-naisista” ja heidän lapsistaan. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) oli puhunut linjamuutoksesta, jonka Kurvinen kiisti. LUE TARKEMMIN: Maria Ohisalo joutui kovaan ryöpytykseen: ”Tässä ei auta itku markkinoilla - Hallituksen sisällä ei voi sooloilla”

Pääministeri Antti Rinne (sd) on Ylen mukaan todennut, että tyylin on muututtava syyskuussa, kun keskusta saa uuden puheenjohtajan.