Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen suhtautuu avoimin mielin Touko Aallon ja muun opposition vaatimukseen riippumattomasta selvityksestä Suomen turvapaikkaprosessista. Kurvinen kommentoi asiaa Ylen A-studiossa maanantai-iltana.

Riippumatonta selvitystä turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutumisesta ovat kannattaneet ainakin SDP:n maahanmuuttovastaava Joona Räsänen, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sekä Finnwatch.

Kurvinen puolusti A-studiossa voimakkaasti suomalaista järjestelmää ja painotti luottavansa siihen lujasti. Hän vaikutti suorastaan pöyristyneeltä Aallon puhuessa järjestelmän ongelmista. Aalto on vaatinut keskeyttämään pakkopalautukset, kunnes on varmaa, että prosessi turvaa turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeudet.

Sekä Aalto että Kurvinen olivat yhtä mieltä siitä, että ketään ei saa lähettää hengenvaaraan. Kurvinen kuitenkin toisti luottavansa järjestelmään. Kurviselta kysyttiin ohjelmasta, kannattaako hän Aallon vaatimusta selvityksestä.

–Ei siitä minun mielestä mitään haittaa olisi. Minusta se voisi olla ihan hyvä asia, jos se lisäisi luottamusta tähän prosessiin, Kurvinen vastasi kysymykseen.

Samaan aikaan hän painotti, että järjestelmässä ei ole vakavia ongelmia. Hän myönsi kuulleensa Aallon tapaan, että turvapaikkapuhutteluissa ja tulkkauksessa on ollut ongelmia, jotka pitää kitkeä. Hän kuitenkin huomautti, että hallinto-oikeus on palauttanut tapauksia uuteen puhutteluun havaitessaan alkuvaiheen virheitä.

–Edelleenkin olen sitä mieltä, että ei voi sanoa ja minä en voi allekirjoittaa sellaista väitettä kansanedustajana, että meidän tuomarit tekevät vääriä päätöksiä, mutta tämä selvitys, niin avoimin mielin suhtaudun, Kurvinen sanoi.

Kurvinen myös huomautti, että esimerkiksi Ruotsissa on täsmälleen samanlainen linja kuin Suomessa ja jos näkee ongelmia Suomen järjestelmässä, niitä on nähtävä myös Ruotsin järjestelmässä.

Aalto on aiemmin sanonut, että teettäisi riippumattoman laillisuustarkastuksen Maahanmuuttovirastoon, jos vihreät nousee hallitukseen ensi kevään vaaleissa. Hänen mukaansa selvityksen voisi tehdä esimerkiksi oikeuskanslerinvirasto.