Keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen viesti torstaina hallituskumppani kokoomukselle, että puolueen on syytä tukea hallitusta ja ja ulkoministeri Timo Soinia (sin) yksimielisesti. Jos kokoomuksen kansanedustajat lipeävät rivistä, tulee hallituksen esitys irtisanomissuojan heikennyksestä Pakkasen mielestä pistää uusiksi.

Kokoomuksesta on kuultu irtiottoja kansanedustajilta, jotka eivät haluaisi tukea ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusta eduskunnan äänestyksessä. Vaikka kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti velvoittaa kansanedustajansa äänestämään Soinin ja hallituksen puolesta, ilmoitti ainakin kansanedustaja Saara-Sofia Sirén, ettei hän voi antaa ääntään ulkoministerin hyväksi.

Pakkanen lähetti kokoomukselle ukaasin.

”Mikäli kokoomus ei yksimielisesti tue hallitusta huomenna tulee irtisanomissuojaan liittyvä esitys ottaa välittömästi tarkasteluun ja tehdä tarpeelliset korjaukset”, keskustan Pakkanen kirjoitti Twitterissä.

Jo aiemmin hän totesi seuraavasti: ”Kokoomuksen naisista osa uhkaa kaataa hallituksen, onneksi irtisanomissuojasta on keskustelut vielä edessä”.

Pakkanen sanoo Uudelle Suomelle, että hänen mielestään kyse on hallituksen pelisäännöistä. Pakkasen mukaan hänkään ei hyväksy Soinin aborttikannanottoja.

”Jos tässä alkaa nyt irtopisteiden keruu tällaisessa – sinällänsä tärkeässä – kysymyksessä, se tekee muillekin hallituspuolueille sen [ajatuksen], että voi äänestää toisin jossain itselleen vaikeassa kysymyksessä. Otin esimerkkinä esiin irtisanomislain, pienyrittäjä kun olen, koska koen että se mahdollinen esitys ei ole tulossa ulos parhaassa muodossa”, Pakkanen sanoo.

Hänen mukaansa hallituksen täytyy nyt pysyä yhtenäisenä, jotta sote-uudistus saadaan läpi eduskunnassa hallituksen ohuella enemmistöllä.

”Jos yhdellä äänellä saa tässä äänestää toisin, niin voi olla, että jossain muuallakin pitää sitten saada.”

”Jos tässä saa joku ottaa vapauden, niin se sama vapaus täytyy olla meillä kaikilla. Eihän se niin mene, että kokoomuksen edustajalla on erivapauksia, mutta meillä muilla ei.”

Miten suhtaudut siihen, jos esimerkiksi Saara-Sofia Sirén kuitenkin äänestää tyhjää perjantain äänestyksessä?

”Sitten aletaan keskustella esimerkiksi irtisanomissuojasta, tai vaikka mistä muusta, sotesta ja valinnanvapaudesta.”

Sanna Marin: ”Soini ja työntekijöiden kyykyttäminen koplataan yhteen”

Pakkasen ukaasi kummastutti Twitterissä niin kokoomuslaisia kuin oppositiopoliitikkojakin. SDP:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sanna Marin tarttui Pakkasen sanomaan.

”Näinkö on Soini ja työntekijöiden kyykyttäminen koplattu yhteen? Olisi myös mahdollista erottaa Suomen linjan vastaisesti toimiva, naisten oikeuksia halveksiva, ulkoministeri sekä korjata huono esitys irtisanomisen helpottamisesta. Sanattomaksi vetää Sipilän hallituksen touhu”, Marin ihmetteli.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen neuvonantaja Dimitri Qvintus ihmetteli hallituksen lehmänkauppojen määrää.

”Ensin ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluilla. Nyt naisten ja tyttöjen oikeuksilla - siis ihmisoikeuksilla. Keskusta ja kokoomus näyttävät arvonsa”, Qvintus piikitteli.

Pakkanen ei ollut varsinaisesti eri mieltä Qvintuksen lehmänkauppaväitteestä Uuden Suomen todetessa, että jonkinlaisesta vaihtokaupastahan hänen Twitter-viestissään on kyse.

”Totta. Sitähän politiikan teko on”, Pakkanen sanoo.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Ensimmäiset irtiotot kokoomuksesta: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”

Kokoomuspomo: ”Kokoomuksen edustajat tukevat hallitusta – muuta vaihtoehtoa ei ole”

Kokoomus on pahassa paikassa – ”Naiskansanedustajat joutuvat alistamaan itseään”

Siniset tekee Soinista hallituskysymystä – Orpo: Me emme hallitusta tähän kaada

Soinille luettiin epäluottamuslause-esitys eduskunnassa

Timo Soinin kohtalo ratkeaa perjantaina kello 13