Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pääekonomisti Penna Urrila kommentoi Yleisradion aamutelevisiossa hallitusneuvotteluihin osallistuvan keskustan talouslinjauksia. EK odottaa keskustan pitävän kiinni kynnyskysymyksestään, että yritysten verotusta ei kiristetä.

”Keskustan antama lupaus siitä, että tämä asia on heille kynnyskysymys ja että he eivät lähde hallitukseen joka yritysten ja yrittäjien verotusta kiristäisi, on meillä kuultu tarkkaan. Se on vahva lupaus ja sellaisenaan loisi myönteisiä edellytyksiä yrityksille kasvaa ja työllistää Suomessa”, Urrila sanoo.

”Me lähdemme siitä, että siitä pitäisi pitää kiinni.”

Urrila toivoo, että Säätytalolla neuvottelevat sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp loisivat hallitusohjelmassaan edellytyksiä talouden ja työllisyyden kasvulle. EK:n pääekonomisti kuitenkin muistuttaa kuitenkin, että Suomen valtion talous tulisi saattaa tasapainoon sekä varautua ikääntymiseen ylijäämää kasvattamalla. Tärkeintä olisi hänen mukaansa tehdä rakenteellisia uudistuksia hoivamenojen kasvun hillitsemiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi.

”Myöskin tiukka menotalous ylipäänsä kaikissa kohteissa olisi hyvin tärkeää. Veronkorotukset tässä tilanteessa olisivat myrkkyä. Ne hyvinkin tehokkaasti rajoittaisivat talouskasvun mahdollisuuksia, mahdollisuuksia nostaa työllisyyttä 75 prosenttiin ja sen yläpuolelle”, Urrila sanoo.

Urrilan kanssa Aamu-tv:ssä keskustellut SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kiistää, että veronkorotuksilla olisi erityisen myrkyllinen vaikutus talouteen, vaan päinvastoin nykyisessä hyvässä taloustilanteessa maltilliset korotukset voisivat Kaukorannan mukaan olla ”ihan järkevää” politiikkaa.

”Erityisesti jos menolisäyksiä tehdään, niin ne olisi järkevä rahoittaa jo tässä vaiheessa joillakin veronkorotuksilla”, Kaukoranta toteaa.

EK taas toivoo, että uudet menolisäykset rahoittaisi työllisyyden kasvu. Elinkeinoelämän keskusliitto onkin esittänyt ”työllisyyslukkoa”, jotta uusia menolisäyksiä ei tehtäisi ennen kuin työllisyys on kasvanut.

Kaukoranta taas pitää tällaista mallia kehnona. Hänen mukaansa valtion pitäisi pyrkiä vastasykliseen talouspolitiikkaan.

”Voisi pikemminkin olla niin, että jos talous lähtee sukeltamaan, sitten pitäisi tehdä lisäsatsauksia ja verokevennyksiä”, Kaukoranta toteaa Ylellä.

LISÄÄ AIHEESTA:

EK:n Jyri Häkämies panisi Rinteen vappusatasen työllisyyslukon taakse