Keskusta saanee pian vähintään yhden uuden europarlamentaarikon, kun varasijoilla olevat edustajat joutuvat valinnan eteen. Kansanedustaja Elsi Katainen on korvaamassa Hannu Takkulan, joka on lähdössä Euroopan tilintarkistustuomioistuimen jäseneksi.

Valtioneuvosto on nimittänyt Takkulan ehdokkaaksi tehtävään, jonka osalta lopullisen valinnan tekee Euroopan unionin neuvosto. Nykyinen Suomen-edustaja Ville Itälä (kok.) lopettaa kuuden vuoden kautensa helmikuun lopussa.

Kataisen tilalle eduskuntaan Kataisen on nousemassa Eero Reijonen. Kataisen jälkeen seuraavalla varasijalla europarlamenttiin on Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, joka puolestaan nousisi Brysseliin Paavo Väyrysen tilalle.

Keskustan kanssa riitoihin ajautunut Paavo Väyrynen on kertonut tänään jatkosuunnitelmistaan. Hän kerää parhaillaan kannattajakortteja presidentinvaaleja varten ja aikoo palata keväällä eduskuntaan, jos ei tule valituksi presidentiksi. Väyrynen tarvitsee 20 000 kannattajakorttia päästäkseen ehdolle ja luottaa saavansa kortit kasaan.

Lue tarkemmin: Väyrynen haluaa oman eduskuntaryhmän: ”Mahdotonta, ettei 20 000 kannattajaa löytyisi”

Kierrätyksestä kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus, jolle Pentikäinen sanoo, ettei ole vielä päättänyt ratkaisuaan, vaikka mahdollisuus on ollut tiedossa.

Kieltäytyminen tehtävästä on kuitenkin hyvin harvinaista. Julkisuudessa käytiin aiemmin laaja keskustelu siitä, voiko mepin tehtävästä ylipäänsä kieltäytyä, kun Risto E. J. Penttilä (kok.) halusi säilyttää paikkansa Keskuskauppakamarin toimitusjohtajana vuonna 2012. Tuolloin oikeusoppineetkin pohtivat, onko tällaisesta luottamustehtävästä luopuminen mahdollista.

Penttilä suunnitteli hoitavansa molempia tehtäviä ja keventävänsä toimitusjohtajan tointaan, mutta Keskuskauppakamari ei suostunut tähän. Niinpä Penttilä kieltäytyi mepin tehtävästä.

Lue lisää:

Paavo Väyrynen aikoo palata eduskuntaan keväällä – Mikko Kärnä joutuisi väistymään

Näkökulma: Yksi mies voi tehdä tyhjäksi Laura Huhtasaaren pelin

Paavo Väyrynen: ”Vallankumouksen henki leviää myös Suomeen”

Kova ryöpytys hallituksen turvapaikkapolitiikalle: ”Johtanut verovarojen väärinkäyttöön”

Väyrysen Kansalaispuolue vaatii Suomen pakolaiskiintiötä alas – moittii sisäisiä siirtoja