Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen hyökkäsi perussuomalaisen puolueen kimppuun Ylen Aamu-tv:ssä budjettikeskustelun yhteydessä.

Keskusta kamppailee historiallisten huonojen kannatuslukujen kanssa, kun samaan aikaan perussuomalaiset hallitsee gallup-kärkeä. Mittausten perusteella keskusta näyttää menettävän kannatustaan perussuomalaisille, niin myös kaikki suuret puolueet.

Tavio kritisoi Ylen aamu-tv:ssä kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen ohella Antti Rinteen (sd) hallituksen taloudenpitoa. Tavion mukaan hallitus voi paikata lisämenoja käytännössä kolmella tapaa: ottamalla lisää velkaa, myymällä valtion omaisuutta tai korottamalla veroja.

”Hallitus tekee varmuuden vuoksi nämä kaikki kolme. Tämä on tällainen tuhlaileva linja, joka lisää valtion velankasvua ja perussuomalaiset ei sitä hyväksy”, Tavio sanoi Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

Kurvinen tivasi vastauspuheenvuoroissaan näkemyksiä erityisesti Taviolta.

”Se, mikä hämmentää tässä aamun keskustelussa, on perussuomalaisten liukuminen oikealle suoraan kokoomuksen syliin. On tämä erikoinen juttu”, Kurvinen sanoi.

Kurvinen totesi luulleensa, että Tavio ja perussuomalaiset ovat pienen ihmisen asialla.

”Mutta te olettekin nyt sitä mieltä, että ei muuta kuin tiukkaa talouskuria, veronalennuksia. Te ette mieti ollenkaan eläkeläistä. Te ette mieti ollenkaan niitä päivähoidon ryhmäkokoja. Minun mielestäni tämä on mielenkiintoinen uutinen, että te olette koko ajan lipumassa oikealle ja oikealle kokoomuksen kainalopuolueeksi.”

”Huolellista taloudenpitoa ei pitäisi moittia oikeistolaiseksi”

Tavio piti Kurvisen havaintoja erikoisina ja totesi, että hallituksen suunnitelmissa takuueläkkeensaajat ovat varmaankin pääedunsaajia, mihin Kurvinen ja sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman huomauttivat heti, että takuueläkkeensaajat eivät ole ainoita, sillä kohteena ovat muutkin pienten eläkkeiden saajat.

Tavion mielestä huolellista taloudenpitoa ei pitäisi moittia oikeistolaiseksi. Kurvinen penäsi, haluaako perussuomalaiset nostaa pieniä eläkkeitä.

”Perussuomalaiset nimenomaan korottaisi näitä pieniä eläkkeitä ja nimenomaan antaa kyllä kaikille apua tarvitseville suomalaisille apua.”

Tavio syytti hallitusta kehitysapuun panostamisesta ja pakolaiskiintiön kasvattamisesta, jonka Kurvinen ensin kiisti. Tavio ihmetteli, eikö Kurvinen tiedä, että hallitus on nostamassa pakolaiskiintiötä.

”Ei olla mitenkään merkittävästi nostamassa”, Kurvinen korjasi sanomisiaan.

Rinteen hallitus linjasi budjettiriihessä, että Suomen vuosittainen pakolaiskiintiö nostetaan nykyisestä 750 henkilöstä 850 henkilöön. Hallitusohjelman mukaan tämän jälkeen määrä vaihtelee vuosittain 850–1 050 välillä turvapaikanhakijoiden määrästä riippuen.

Tavion mukaan sadan henkilön nosto on merkittävä, sillä se voi aiheuttaa suuria nettomenoja valtiolle.

Kurvinen huomautti Taviolle, että kehitysavulla vähennetään Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrää ja tivasi jälleen Taviolta kantaa asiaan. Tavio totesi, ettei usko kehitysavun vähentävän turvapaikanhakijoita.

Pakolaiskiintiön nostamisesta keskusteltiin myös viime kaudella, mutta siitä ei päästy sopuun. Silloinen sisäministeri Paula Risikko (kok) esitti kiintiön nostamista 300:lla vuonna 2017. Suomen pakolaiskiintiö oli 1050 vuosina 2013–2014.