Eduskunnassa roihahti käyntiin jälleen yksi sote-riita torstaina muun Suomen alkaessa rauhoittua juhannuksen viettoon. Sote-uudistusta käsittelevä sote-valiokunta sai aikaiseksi ilmiriidan uudistuksen edistämisen aikatauluista.

Valiokunnan kokous päättyi ilman sopua siitä, kuinka uudistusta tullaan eduskunnan perinteisen kesätauon aikana heinäkuussa sekä mahdollisesti elokuussa käsittelemään. Uuden Suomen tietojen mukaan kesäkäsittelyä vaikeuttaa ainakin virkaohjeistus, joka rajoittaa kansanedustajien mahdollisuuksia työllistää eduskunnan virkahenkilöstöä kesällä.

Oppositio katsoo, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) painosti sote-valiokuntaa poliittisesti ilmoittaessaan, että virkamiesarvion mukaan sote-uudistus lykkääntyy vuoteen 2021, jos valiokunnan mietintö ei valmistu heinäkuussa. Oppositio, jolla ei ole asiassa mikään kiire, katsoo tämän olevan tyystin mahdotonta. Esimerkiksi hallituksen tällä viikolla jättämän vastineen käsittelyssä ollaan vasta alussa.

Oppositioedustajat puhuvat keskustan ”iltalypsystä”, sillä juuri keskustan kerrotaan ajaneen tiukkaa aikataulua valiokunnassa muiden puolueiden tahtoa vastaan. Valiokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen puolestaan syytti valiokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua epäsovusta ja kaaoksesta sekä kokouksen lopettamisesta ennen äänestystä aikataulusta. Puheenjohtaja Kiuru ei halua kommentoida syytöksiä.

– Meidän piti tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksessa sopia valinnanvapauslakiesityksen käsittelyn aikataulusta, mutta keskustan härski iltalypsy ajoi kokouksen umpikujaan, sanoo valiokunnan vihreä jäsen Outi Alanko-Kahiluoto.

Oppositioedustaja Alanko-Kahiluodon mukaan koko valiokunnalle olisi sopinut työskentely heinäkuun alussa, muun eduskunnan jo ollessa tauolla.

– Valiokuntaneuvokset olisivat tämän jälkeen kirjoittaneen mietintöluonnoksen pidettyään ensin hyvin ansaitut vuosilomansa. Tämän jälkeen valiokunta olisi jatkanut työskentelyä. Tästä oli täysi yhteisymmärrys. Käytyämme täysistunnossa äänestämässä ja palattuamme sen jälkeen valiokuntaan keskusta oli yllättäen muuttanut mieltään. Sopu ei pitänytkään ja keskusta aloitti asiattoman poliittisen painostuksen, Alanko-Kahiluoto sanoo tiedotteessaan.

– On käsittämätöntä, että keskusta tulee valiokuntaan vaatimaan omien poliittisten tavoitteidensa toteutumista ja viis veisaa valiokunnalle annetusta tehtävästä tehdä työnsä huolellisesti ja vakavasti, hän jatkaa.

Keskustan Heikkinen sanoi Ylelle, että hallitusryhmät halusivat jatkaa työtä 6. heinäkuuta saakka eli viikon normaalia pidempään, mutta Kiuru esti tästä äänestämisen. Uuden Suomen tietojen mukaan keskusta olisi kuitenkin samalla halunnut jatkaa töitä myös elokuussa. Opposition mukaan tämä ei onnistu, koska heinäkuun lisätyö lykkää virkamiesten lomia.

Keskustan ex-puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan puolueen ehdotus oli pohtia, tarvitaanko elokuulle valiokuntatyöhön 2-3 lisäpäivää.

Oppositiopuolueista myös perussuomalaiset kertoo tiedotteessaan, että valiokunnan kokouksen tauon jälkeen "keskustan edustajat kuitenkin alkoivat vaatimaan, että asiaan on palattava uudelleen jo [heti] elokuun alussa".

Lue lisää: Simon Elo haukkuu Krista Kiurun: ”Hävytön väite – puheenjohtaja ylitti toimivaltuutensa”