Elinkeinoministeri, keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi keskiviikkona pyrkivänsä keskustan puheenjohtajaksi.

Kysyimme tuoreeltaan Kulmunin ilmoituksen jälkeen, millaista linjaa hän ajaisi keskustan puheenjohtajana. Kulmuni korostaa vastauksessaan aluepolitiikkaa eli politiikkaa, jolla vaikutetaan esimerkiksi maaseudun taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen.

LUE MYÖS: Katri Kulmuni pyrkii keskustan puheenjohtajaksi – Kaikkoselle haastaja

Suomi kaupungistuu vauhdilla samalla, kun väestömme ikääntyy, mikä vaikuttaa maaseudun asukkaisiin ja yrityksiin. Aluepolitiikka on keskustalle tärkeää, sillä puolueen kannattajien joukossa on paljon maaseudulla asuvia suomalaisia.

”Kysymys on ihmisten kotiseuduista ja lähiympäristöistä. Siitä, että pystytään vaikuttamaan omiin lähipalveluihin. Missä on lasten lähikoulu, päiväkoti? Onko terveyskeskuksissa pitkät jonot?” Kulmuni sanoo.

Hänen mukaansa aluepolitiikkaan suhtautuminen erottaa keskustan muista puolueista.

”Eihän millään muulla puolueella ole sellaista kombinaatiota yhdistettynä yritteliäisyyteen, luonnon kantokykyyn ja sivistykseen. Tämä on se linja, jota keskustan pitää viedä eteenpäin, olimme me hallituksessa tai emme”, hän sanoo.

"Ei vasemmalle eikä oikealle”

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen jättävänsä tehtävänsä. Puoluevaltuuston kokouksessa Sipilä arvioi vaalitappion johtuneen ainakin osittain leikkauspolitiikasta.

”Kun leikkaus kohdistuu omaan arkeen, pettymys on oikeutettua. Leikkauksia jouduttiin tällä kaudella tekemään paljon”, Sipilä sanoi puheessaan.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa Kulmuni kertoo olevansa huolissaan keskustan tilanteesta, jota hän kuvaili historiallisen vaikeaksi. Keskusta kärsi suuren tappion kevään eduskuntavaaleissa, jossa puolueen äänimäärä romahti ja kansanedustajien määrä väheni selvästi.

Nyt keskusta on osa hallitusta, jossa kumppaneita ovat vihreät, sdp ja vasemmistoliitto. Onko keskusta siirtymässä vasemmalle?

”Keskustan ei ole syytä siirtyä yhtään mihinkään. Ei vasemmalle eikä oikealle, vaan ollaan syvästi keskellä”, Kulmuni sanoo.

Kulmuni vs. Kaikkonen

Katri Kulmuni kilpailee tehtävästä aiemmin puheenjohtajakisaan ilmoittautuneen puolustusministeri Antti Kaikkosen kanssa. Muita ehdokkaita ei vielä ole tiedossa.

Iltalehden ja Uuden Suomen huhtikuussa julkaiseman kyselyn mukaan Kaikkonen ja Kulmuni ovat keskustavaikuttajien suosikit puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Kyselyyn vastaajat olivat kansanedustajia sekä puoluehallituksen, puoluevaltuuston ja piirihallitusten jäseniä. Kaikkonen sai kyselyssä enemmän kannatusta kuin Kulmuni. Eniten kannatusta keräsi Annika Saarikko, mutta hän ei lähtenyt ehdoille perhesyihin vedoten.

Saarikko odottaa toista lastaan, jonka laskettu aika on samoihin aikoihin kuin keskustan ylimääräinen puoluekokous, jossa uusi puheenjohtaja valitaan.

Kulmuni kokee vahvuudekseen kisassa kokemuksensa puoluejohdossa. Hän kertoo vastanneensa puolueen ohjelmatyöstä viimeiset kaksi vuotta.

”Ohjelmatyöpaperit oli pohjapapereita hallitusneuvotteluissa. Niillä todella päästiin vaikuttamaan.”

Kriitikot muistuttelevat Kulmunin nuoruudesta ja kokemattomuudesta. 31-vuotias Kulmuni kertoo, että kommentit nuoruudesta ja kokemattomuudesta ovat seuranneet häntä kymmenen vuotta, mutta saavutukset puhuvat puolestaan.

”Jos olisin totaalisesti ollut liian nuori ja liian kokematon tuskin olisin päässyt kotikaupunkini valtuuston johtoon tai kansanedustajaksi tai varapuheenjohtajaksi”, hän sanoo.