Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Joonas Könttä vetoaa hallitukseen, jotta tehdyistä päätöksistä uskalletaan pitää kiinni.

Köntän mukaan takamuksen ”pitää nyt kestää merivettä”: päätösten laajamittaisesta perumisesta ei voi tulla maan tapa.

Hän viittaa tiedotteessaan keskusteluun kulttuurialan leikkauksista. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) julkisti tiistaina tiedot siitä, miten kulttuurin 18,4 miljoonan euron rahoitusleikkaukset kohdistuvat. Samaan aikaan pääministeri Sanna Marin (sd) oli mediatietojen mukaan toivonut, että listaa ei julkisteta, koska leikkauksille etsitään vielä vaihtoehtoa. Leikkausesitys on Kurvisen mukaan hyväksytty hallituksessa.

”En väheksy kulttuurialan ahdinkoa enkä Veikkauksen tulojen pienenemisestä johtuvien säästöjen vaikutusta. Helpotusta tilanteeseen on perusteltua hakea tavalla tai toisella. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on joka tapauksessa toiminut suoraselkäisesti ja linjakkaasti”, Könttä puolustaa puoluetoveriaan.

”Ei voi kuitenkaan olla niin, että maan tapa tästä eteenpäin laajamittaisesti on: ensin päätetään, sitten perutaan. Sellainen ’päätöksenteko’ on periaatteellisesti kestämätöntä ja uskottavuutta rapauttavaa, eikä se tee oikeutta maan taloudelliselle tilanteelle ja siitä selviytymiselle.”

Pääministeri Marin vahvisti torstaiaamuna, että sdp haluaa perua kulttuurileikkaukset.

Könttä muistuttaa, että hallituksella on ensi vuonna edessä 370 miljoonan euron säästöistä päättäminen.

”Nämä yhdessä sovitut säästöt pitää myös yhdessä tehdä, vaikka talouspolitiikan päälinja aivan oikein onkin kasvupolitiikka ja työllisyyden parantaminen.”

Könttä uskoo jokaisen ”talouden päälle ymmärtävän myös tiedostavan, että tällaisen velanoton jälkeen talouden tasapainotusta pitää jatkaa myös tulevina vuosina”.

Könttä oudoksuu sitä, että sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Marin ”nimenomaan tässä saranavaiheessa esittää ’kehysmenettelyn uudistamista’”.

”Sehän tarkoittaisi suomeksi sanottuna sitä, että velaksi elämisestä tulee enemmän tai vähemmän pysyvä asioiden tila ja että investoinnitkin tehtäisiin velaksi. Olen samaa mieltä siitä, että Suomi tarvitsee investointeja, mutta investoinnit tekevät yritykset. Valtion tehtävä on huolehtia yritysten toimintaedellytyksistä – ja laittaa taloutensa kuntoon”, Könttä sanoo.

”Valtiontaloudessa palataan ja pitää palata kehyksiin yhdessä sovitun mukaisesti. Ja kehyksistä tulee tästä eteenpäin pitää kiinni. Korona-aikana tehty, perusteltu poikkeus jääköön juuri siksi: poikkeukseksi.”

Pääministeri Marin esitti kehysmenettelyn uudistamista Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä keskiviikkona. Hän perusteli aloitetta ilmastonmuutoksen torjunnalla, joka tulee vaatimaan ennätyksellisiä investointeja. Niiden tekeminen ei Marinin mukaan välttämättä ole mahdollista, jos kehysmenettelystä pidetään kiinni.

LUE MYÖS: