Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä aikoo äänestää perustuslakivaliokunnan kantaa vastaan eduskunnan täysistunnossa.

Perustuslakivaliokunta puolsi tänään suostumusta kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) syytteeseen asettamiselle. Taustalla ovat Mäenpään vieraslajipuheet eduskunnassa.

Valiokunta päätyi harvinaiseen äänestysratkaisuun, ja mietintöön sisältyy eriävä mielipide. Perustuslakivaliokunta on kuullut asiantuntijoita laatinut syytelupa-asiasta mietinnön, joka ei kuitenkaan sido eduskuntaa, kun asiasta äänestetään.

Koska puhe pidettiin eduskunnassa, Mäenpäätä suojelee parlamentaarinen immuniteetti. Kansanedustajan koskemattomuuden takia asia etenee syyteharkinnan jälkeen poikkeuksellisesti eduskunnan käsittelyyn. Syyte etenee tuomioistuimeen vain, jos viisi kuudesosaa eduskunnassa annetuista äänistä kannattaa sitä. Vain yksi kuudesosa äänistä riittää siis estämään tuomioistuinkäsittelyn.

Perussuomalainen puolue on jo aiemmin ilmoittanut puheenjohtaja Jussi Halla-ahon suulla Uuden Suomen haastattelussa estävänsä kansanedustajansa mahdollisen syytteen etenemisen.

Nyt tälle kannalle asettuu myös keskustan Kärnä.

”En aio äänestää kansanedustaja Mäenpään syytesuojan murtamisen puolesta. Mäenpää käytti paheksuttavaa ja vastenmielistä kieltä salissa, mutta on kuitenkin niin, että demokratiassa kansanedustajia ei voida laittaa oikeuteen salipuheista. Puhemiesneuvoston nuhteiden pitää riittää”, Kärnä tviittaa.